Hlavní obsah

Žádný předvolební dáreček, jen pomoc rodičům, hájí se Jurečka

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avizovaný příspěvek pro rodiče ve výši pět tisíc korun není žádný předvolební dáreček, tvrdí vicepremiér vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Reagoval tak na kritiku poslance ANO Aleše Juchelky, který načasování vyplácení příspěvku až na srpen kritizoval.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Nejde o předvolební dáreček. Chápu, že optika hnutí ANO na to možná nahlíží z doby, kdy posílali jiné částky. Načasování má jasnou logiku, protože největší výdaje na děti jdou v srpnu, předtím než děti jdou do školy,“ hájil Jurečka krok vlády v nedělním diskusním pořadu televize  CNN Prima News.

Vláda odložila zákon o příspěvku 5000 korun na dítě

Domácí

Žádat o příspěvek by nemělo být podle Jurečky komplikované. „Lidé nebudou muset dokládat příjmy. Stát data má a nechceme s tím lidi otravovat. Automaticky se data v systému potkají a vyhodnotí, že tato domácnost je pod milionem korun, a rovnou se to pošle na bránu k výplatě,“ řekl.

Doplnil také, že kdyby to bylo v budoucnu třeba, tak je kabinet připraven poskytnout nějakou další podporu.

Jeho oponent, poslanec a stínový ministr hnutí ANO Aleš Juchelka, dal načasování do souvislosti se zářijovými komunálními volbami. Jurečka kontroval, že v minulosti vláda, v níž bylo ANO s ČSSD, vyplatila před volbami jednorázový příspěvek ve výši pěti tisíc korun.

Příspěvek na dítě do 18 let pro rodiny s hrubým příjmem do milionu korun měl kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) schvalovat na svém středečním jednání, do programu se návrh nicméně nedostal, protože podle Jurečky není dokončeno připomínkování z meziresortního řízení. Vláda by to měla podle ministra projednat následující středu.

Od září se zvednou důchody o 700 korun, schválila vláda

Domácí

„Kdybych na tom trval, tak to mám schválené už tento týden. Ale protože mi na tom záleželo a chtěli jsme zapracovat připomínky, tak jsem to pozdržel o týden a bude to schváleno na příští vládě,“ vysvětloval ministr kritizované průtahy.

Juchelka v souvislosti s údajně nedostatečnou vládní pomocí občanům vyzval před pár dny Jurečku k rezignaci na funkci ministra, v nedělní diskusi tuto výzvu zopakoval.

Jurečka prý rezignovat nehodlá. „Snažím se dělat kroky, které jsou ve prospěch občanů, na politikaření nemám čas,“ odpověděl, a naopak vyčetl svému oponentovi kroky bývalé vlády v oblasti sociální politiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám