Hlavní obsah

Žádné peníze na kampaň? Máme to v provozních nákladech, vysvětluje Úsvit výroční zprávu

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 8 až 10 miliónů korun dala loni strana Úsvit - Národní koalice za kampaň do krajských voleb, Novinkám to řekl mluvčí Úsvitu Jan Zilvar. Podle výroční zprávy za rok 2016, kterou mají Novinky k dispozici, to ovšem vypadá, že strana nedala na kampaň ani korunu. Zilvar to vysvětluje tím, že částku zahrnuli do provozních výdajů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci hnutí Úsvit na tiskové konferenci

Článek

„Do kampaně do krajských voleb jsme normálně investovali,” řekl Novinkám mluvčí Úsvitu. „Dali jsme tam 8 nebo 10 miliónů korun, tedy spíš 10,” upřesnil Zilvar.

Na otázku, proč tedy není v kolonce „výdaje na volby” žádná částka, uvedl Zilvar, že náklady na kampaň zahrnuli do provozních výdajů.

„Vzhledem k tomu, že jsme to jeli celý rok, tak se ne úplně snadno oddělují skutečné náklady na kampaň proti těm ostatním, takže je to v tom. Ale řádově je to asi 10 miliónů korun,” vysvětlil Novinkám Zilvar.

Podle starých pravidel

Výdaje Úsvitu celkem byly 25 399 514 korun. Z toho daně a poplatky byly ve výši 14 tisíc korun. Zbytek spadá pod náklady na provoz.

Zilvar dodal, že v roce 2016 se účtovalo podle starých pravidel. Proto výroční finanční zprávu udělali stejně jako před dvěma nebo třemi lety.

Až od letošního roku budou účtovat přesné výdaje na kampaň. Od ledna totiž platí zákon o financování politických stran. Ten zavádí limit na dary, které politické strany mohou přijmout.

Také vznikl Úřad pro dohled nad financováním politických stran a hnutí, který bude financování politických uskupení a jejich kampaní kontrolovat.

Vymětal: Není to standardní

V současnosti se financováním politických stran zabývá pouze kontrolní výbor Sněmovny a výroční finanční zprávu musí schválit certifikovaný auditor.

Expert na financování politických stran Vít Šimral má za to, že zpráva Úsvitu u kontrolního výboru nenarazí. „Podobně prošla zpráva s nulovými volebními výdaji v roce 2012 straně Věci veřejné, i když nasadili kandidáty ve všech krajích krajských voleb,” řekl Šimral Novinkám.

Podle současných pravidel to prý není nezákonné. „K formuláři souhrnných příjmů a výdajů totiž neexistuje žádná přesná oficiální metodika a strany si jej tak vyplňují dle vlastního uvážení,” dodal Šimral.

Třeba podle odborníka na financování politických stran z Transparency International Petra Vymětala to však není úplně standardní a výdaje by měly být odlišeny. „Pokud tam jsou nulové náklady na kampaň, tak buď ta strana kampaň vůbec nedělala, nebo je to nedbalost při zpracování,” vysvětlil Novinkám Vymětal.

Nesedí ani příjmy

Úsvit - Národní koalice podle výroční zprávy loni hospodařil se ztrátou téměř tři milióny korun. Zatímco výdaje byly zhruba 25,4 miliónu korun, příjmy činily 22 526 220 korun.

Ani příjmy ovšem úplně nesedí. Téměř 21 970 000 korun dostala strana ze státního rozpočtu. Členské příspěvky činily 70 tisíc korun a z darů a dědictví získala strana 115 tisíc korun. Z výroční finanční zprávy nevyplývá, kde Úsvit získal 370 383 korun.

Zilvar Novinkám vysvětlil, že se jedná o odpisy a úroky z příjmů, což je položka, na níž v tabulce není kolonka. „Pokud ve stejném formuláři nesedí součet příjmů, je to ze stejného důvodu jako u výdajů — formulář není součástí auditu a příjmy jsou kategorizovány spíše nahodile. V minulých letech nevycházely například KSČM celkové příjmy v řádech miliónů,” uvedl Šimral.

Dary získal Úsvit od jedné fyzické osoby a od jedné firmy. Zatímco muž z Českého Těšína jim dal tisíc korun, poradenská společnost First International Company s.r.o. jim věnovala 114 tisíc. Jednatel společnosti, která se zabývá podnikovým poradenstvím a kompletním servisem v oblasti veřejných zakázek, Richard Andrle Novinkám vysvětlil, že peníze straně daroval, protože mu přijde sympatická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám