Hlavní obsah

Žáci dostali vysvědčení v předstihu

Novinky, khl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv školní rok končí až příští úterý 30. června, někteří žáci si přišli do školy pro vysvědčení už dnes. Řada škol se rozhodla, že je rozdá už v pátek a na pondělí a úterý vyhlásí ředitelské volno. Školy k tomu přistoupily kvůli letošní neobvyklé situaci, kdy děti musely kvůli epidemii koronaviru zůstat doma a vyučovalo se na dálku.

Předávání vysvědčeníVideo: Novinky

 
Článek

Žáci si mohli vysvědčení vyzvednout ve společnosti všech svých spolužáků. Podle posledního rozhodnutí vlády se totiž může slavnostního předávání zúčastnit celá třída. Přitom v posledních týdnech se děti ve školách scházely jen v omezeném počtu, a to v patnáctičlenných skupinách. „I ty děti, které nechodí běžně do školy, si mohou pro vysvědčení dojít,“ řekla Novinkám ředitelka základní školy Métis v Praze 9 Veronika Patrasová.

Rodiče si však musí být vědomi toho, že pokud pošlou své dítě do školy, byť jen na jedinou hodinu, aby si vyzvedlo vysvědčení, zaniká jim pro ten den nárok na případné ošetřovné.

Když pošlete dítě pro vysvědčení, ztratíte nárok na ošetřovné

Domácí

„Museli jsme zavést opatření, jako je dezinfekce rukou a nošení roušek ve společných prostorách,“ uvedla Patrasová. Kromě roušek musely také děti odevzdat čestné prohlášení o své bezinfekčnosti.

Většina má lepší známky, než si zaslouží

Školy musely zůstat od 11. března zavřené. Vyučování tak probíhalo distanční formou. „Někteří žáci pracovali lépe, někteří hůře. Někteří pro to měli skvělé podmínky, někteří horší. Takže většina známek je spíše lepších, než by si děti zasloužily,“ sdělila ředitelka.

V květnu a červnu se pak provoz škol obnovil, ovšem jen v omezeném režimu. „Všichni se na návrat těšili. Škola je o osobním kontaktu. Děti distanční výuka bavila tak měsíc, pak nálada a chuť pracovat upadala,“ okomentovala to Patrasová.

Ředitelé volno vyhlásili nejen kvůli epidemii. O pár dní delší prázdniny chtějí využít i k různým rekonstrukcím a stavebním úpravám.

Reklama

Výběr článků

Načítám