Hlavní obsah

Když pošlete dítě pro vysvědčení, ztratíte nárok na ošetřovné

Novinky, Klára Beranová
Praha

Rodič, který pošle své dítě v pátek pro vysvědčení, nemá ten den nárok na ošetřovné. A to i když bude ve škole například pouze jednu hodinu. Na svých internetových stránkách na to upozorňuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Dítě do školy pro vysvědčení samozřejmě poslat můžete, ale za tento den automaticky ztrácíte nárok na ošetřovné. A to i když bude vaše dítě ve škole například jenom jednu hodinu,“ uvádí ministerstvo. Nárok na ošetřovné ztrácí rodič ale i v jakýkoliv jiný den, kdy bylo dítě ve škole.

Ředitelské volno ani vyzvednutí vysvědčení není podle mluvčí resortu Andrey Vašákové událostí, která by neočekávaně vytvářela potřebu péče. „V takových situacích nárok na ošetřovné podle zákona o nemocenském pojištění standardně nevzniká,“ řekla Novinkám.

Ošetřovné dostanete, i když dítě do školy nepošlete, podpořil Senát

Domácí

„Beru to jako podraz. Ze známých o tom nemá nikdo tušení,“ sdělil Novinkám rodič Jiří Šolc.

Od července se podmínky změní

Ošetřovné ve výši 80 procent denního vyměřovacího základu mohou čerpat rodiče dětí mladších 13 let, a to za období od 12. března do 30. června. Ošetřovné zavedla vláda kvůli uzavřeným školám v souvislosti s epidemií koronaviru.

Tento nárok ale rodič ztratil, pokud dítě do školy po jejich částečném znovuotevření poslal zpět.

Ošetřovné pro OSVČ se zvýší na 500 korun, rozhodla vláda

Domácí

Vypláceno je ošetřovné i při péči o starší hendikepované děti, které navštěvují školu. Stejně tak ho dostanou i lidé, kteří z důvodu uzavření zařízení některých sociálních služeb, jako jsou denní stacionáře, pečují o staršího hendikepovaného, který s nimi žije ve společné domácnosti.

Od 1. července 2020 se pak podmínky nároku na ošetřovné vrátí zpět do původní podoby, která platila před vypuknutím epidemie koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám