Hlavní obsah

Za Zemanova slova o Peroutkovi se nikdo omlouvat nechce, verdikt padne za týden

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 1 v pondělí znovu projednával kauzu kolem výroků prezidenta Miloše Zemana na adresu českého novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutky. Peroutkově vnučce Terezii Kaslové, která požaduje omluvu za prezidentova slova, už soudy částečně vyhověly, Nejvyšší soud ale jejich rozhodnutí zrušil a obvodní soud tak v pondělí žalobu projednával znovu. Verdikt by měl padnout za týden.

Foto: Petr Horník, Právo

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu.

Článek

Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a částečně uspěla. Nejvyšší soud ale původní rozhodnutí před rokem a půl zrušil a vrátil k novému projednání. Podle Nejvyššího soudu není v tomto případě Kancelář prezidenta republiky tím orgánem, který „zodpovídá za škodu způsobenou při výkonu státní správy“.

Žalovanou stranou se stalo ministerstvo financí, Zeman se k řízení připojil jako vedlejší účastník. Kaslová požaduje zveřejnění omluvy na webu ministerstva i Hradu.

Žalované ministerstvo má ovšem za to, že nebyla prokázána žádná újma ani nesprávný úřední postup, který navíc podle ministerstva není ani v dané věci nijak definovaný.

Peroutkův článek Hitler je gentleman se nenašel, uvedl Zeman

Domácí

Podle prezidentova právního zástupce Marka Nespaly není spor vhodné řešit na úrovni obecného soudnictví. „Nic žalobkyni nebránilo podat ústavní žalobu na prezidenta republiky,“ prohlásil Nespala.

Podle něj byl Zeman nařčen ze lži, vědomé nepravdy. Předmětné výroky ale podle Nespaly nebyly vědomou nepravdou. Omluva za ně se od Zemana podle Nespaly nedá čekat, protože v aktuálně projednávané žalobě je žalovanou stranou ministerstvo financí a je to jeho záležitost.

„My jsme vedlejší účastníci, interventi. My máme zájem na tom, aby čest a postavení prezidenta republiky bylo shledáno správným,“ dodal Nespala.

„Tady už nejde o Ferdinanda Peroutku, jde o to, že soud posuzuje, co může prezident říkat ve svých veřejných projevech,“ konstatoval po jednání právní zástupce Kaslové František Vyskočil.

Zeman se smí účastnit sporu kvůli článku „Hitler je gentleman“

Domácí

„Pokud by žalobě nebylo vyhověno, tak se nám dostává poměrně špatné zprávy, že prezident neodpovídá za to, koho všeho zpozuráží a jaké lži pronese,“ dodal s poznámkou, že by šlo o návrat do doby před rokem 1989.

I prezident podle Vyskočila musí naplňovat ústavní zákony. „I stát při výkonu funkce je vázán Ústavou či Listinou základních lidských práv a svobod,“ řekl Vyskočil s odkazem na článek 10 Listiny, týkající se práva na ochranu osobnosti.

Radši dovolání než omluva

Zeman 27. ledna 2015 v projevu u příležitosti uctění Dne památky obětí holocaustu hovořil kromě jiného o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky”. Posléze se ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský.

Ačkoliv Zeman už před čtyřmi lety slíbil, že pokud se článek do dvou měsíců nenajde, za výroky o Peroutkovi se omluví, doposud tak neučinil. Článek hledal jeho mluvčí Jiří Ovčáček, Zeman slíbil i stotisícovou odměnu tomu, kdo článek najde. Vyskočil to označil za „gejzír snahy nalézt článek“ a připomněl, že Zeman doslova veřejnosti slíbil, že článek najde. „Po pěti letech se nic takového nestalo,“ podotkl Vyskočil.

I když se článek nenašel, Zeman se omluvit odmítl, resp. omluvil se pouze za nenalezení článku. O jeho existenci je Zeman podle svých slov nadále přesvědčený, takže i přes pravomocné rozhodnutí soudu, že se Hrad musí omluvit za jeho výroky a Kaslové zaplatit 100 tisíc korun, se tak nestalo a místo toho Hrad podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Hradní kancléř Vratislav Mynář se nechal slyšet, že si prezident z titulu své funkce může „říkat, co chce“, a že není z ústavy zodpovědný za své výroky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám