Hlavní obsah

Za týden po nás zákazníci chtěli 10 milionů respirátorů

Právo, Martin Procházka

Zájem o respirátory se zvýšil několikasetnásobně, uvedl v rozhovoru pro Právo Martin Trojan, zástupce společnosti Moldex pro Českou republiku a Slovensko. Během jednoho týdne do společnost dorazily objednávky, které se rovnají ročním prodejům.

Foto: Martin Procházka, Právo

Martin Trojan a respirátory, které vyrábějí.

Článek

Jak vzrostla kvůli koronaviru poptávka po respirátorech?

Zájem je obrovský, zvýšil se několikasetnásobně. Kdybychom takové množství respirátorů měli, prodáme je všechny. Jak zájemcům z řad koncových zákazníků, kteří je normálně v Česku třeba při pracích na chalupě příliš nepoužívají, tak těm, kteří mají obavu, že by sem koronavirus mohl přijít, a chtějí respirátor mít a dát si ho do skříně pro strýčka Příhodu.

Pak je rovněž zvýšený zájem od zástupců zahraničních firem, zejména z Asie, ve většině případů z Číny a Vietnamu, kteří zkoušejí sehnat respirátory, aby je bylo možné okamžitě poslat do Číny.

Rouška není dostatečně kvalitní ochrana proti virům

Nikdo ale není schopen pokrýt takový zájem během pár dní. Za poslední týden nás oslovili zákazníci s požadavkem na více než 10 milionů respirátorů. Těch typů, které obyčejně prodáváme ve stovkách kusů ročně, se během jednoho víkendu prodalo deset tisíc.

Během jednoho týdne se objevily objednávky, které se rovnají ročním prodejům. Díky obětavosti a velkému úsilí našich zaměstnanců v závodě v Ústí nad Orlicí se nám podařilo navýšit nabídku respirátorů o 30 procent.

Kdo je nyní v Česku nejvíce kupuje?

Dodáváme zákazníkům z řad prodejců ochranných pracovních pomůcek, do sítí lékáren, ale také pracovníkům letiště, bezpečnostním složkám nebo celníkům.

Moldex má v Evropě výrobu v Německu a v České republice v Ústí nad Orlicí. Snažíme se navýšit výrobu pracovní sobotou, v Německu se jede na tři směny. Narážíme ale na schopnost dodavatelů reagovat na poptávku vstupních materiálů.

Jaký je rozdíl mezi respirátorem a rouškou?

Rouška není dostatečně kvalitní ochrana. Je to lepší než nic, ale její tkanina není dostatečně kvalitní ochrana proti virům. Respirátor kopíruje tvar obličeje a nosu a nejsou tam žádná volná místa.

V případě přímého kontaktu s infikovaným člověkem a z preventivních důvodů doporučujeme vždy použít respirátor úrovně FFP3, tedy nejvyšší ochrany. Šíření virů lze pomoci zamezit tím, že lidé používají respirátory této ochrany bez výdechového ventilu. Ten pomůže z 99 procent. Z preventivních důvodů doporučujeme úroveň FFP2, který pomáhá z 94 procent.

Roste zájem o roušky, proti infekci však příliš nepomohou

Koronavirus

Ani tak nemohou respirátory plně zamezit riziku infekce, ale mohou ho výrazně snížit.

Kolik kvalitní respirátor stojí?

Kvalitní respirátor, který splňuje všechny evropské certifikace, může stát v lékárně nebo prodejně pracovních potřeb v rozmezí od 170 až do 400 korun. Rouška se dá pořídit už od 10 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám