Hlavní obsah

Za schvalování války je stíháno 18 lidí

Čeští policisté napříč republikou už kvůli schvalování ruské agrese na Ukrajině obvinili 18 lidí a dalších více než 50 případů prověřují. Celkem policie obdržela téměř 700 oznámení kvůli tomuto válečnému konfliktu. Právu to ve čtvrtek řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Šestapadesátiletý Oleg z Buče oplakává svou matku, která byla zabita během války.

Článek

„Bylo zahájeno osmnáct trestních stíhání týkajících se schvalování agrese. U dalších 53 takových případů policie vede trestní řízení, kde zatím obvinění nepadlo,“ upřesnil ve čtvrtek Moravčík.

Doplnil, že kvůli válce na Ukrajině policie prověřuje celkem 173 kauz, ale řada z nich se týká i běžné kriminality, například poničených fasád nebo graffiti či poškození ruských symbolů.

Útok na školu a symbol v Terezíně. Policie obvinila dva lidi kvůli schvalování invaze

Krimi

Prověřují i pražskou učitelku

Drtivá většina z takřka 700 oznámení jsou od občanů, často kvůli příspěvkům lidí na sociálních sítích. Některé pak monitoruje policie.

Na trestnost schvalování ruské agrese upozornil těsně po jejím únorovém propuknutí nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Upozornil mj. na trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Mezi těmi, které policie v souvislosti se zmíněným trestným činem řeší, je i učitelka češtiny ze ZŠ Na Dlouhém lánu v Praze 6. Žena tvrdila žákům osmé třídy, že v Kyjevě žádný válečný konflikt není.

„V Kyjevě se nic neděje.“ Výroky pražské učitelky o ruské agresi prověřuje policie

Krimi

„Když se podíváš na Kyjev, co jsou kamery z města. Mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje,“ prohlásila učitelka na záznamu, který pořídil jeden z žáků a zveřejnil server Seznam Zprávy.

Kvůli válce na Ukrajině policie prověřuje celkem 173 kauz, ale řada z nich se týká i běžné kriminality
Ondřej Moravčík, policejní prezidium

Když studenti oponovali, že viděli ve zprávách, že Kyjev hoří, zeptala se jich, zda myslí zprávy České televize, a pak vysvětlovala, že si informace musejí hledat ve více zdrojích.

„ČT1 patří do skupiny médií, která jsou vázána na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu je poplatný,“ podotkla na osmnáctiminutovém audiozáznamu učitelka.

V nahrávce také uvedla, že v Donbasu od roku 2014 Ukrajinci zabíjeli ruské obyvatelstvo.

Učitelka vykládala žákům lži o válce na Ukrajině. Gazdík podpořil její vyhazov

Domácí

„Ti Rusové byli v té oblasti Doněcka a Luhanska likvidováni jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti atd. A probíhalo to neustále od roku 2014,“ prohlásila. Stejná tvrzení přitom šíří i ruská propaganda v rámci své snahy ospravedlnit útok na Ukrajinu.

Češtinářka pochybení nebo šíření lží odmítla, prý žákům předkládala jen fakta.

Poté, co se nahrávka dostala na veřejnost, ředitelka školy zakázala učitelce chodit do práce a chtěla jí osobně předat výpověď. Žena však nahlásila pracovní neschopnost a na postup školy si přes právničku stěžuje.

Jsme v informační válce, myslí si polovina Čechů. Méně jich schvaluje blokaci webů

Domácí

„Své postavení mimo službu iniciované jedním z rodičů, schválené vedením školy a podpořené starostou Prahy 6, jehož důvody mi dosud nikdo nevysvětlil, vnímám jako alarmující popření všech demokratických principů a svobod v tomto státě a bezprecedentní omezení slova a názoru,“ napsala podle Seznam Zpráv češtinářka.

Rovněž žádala potrestání studenta, který nahrávku pořídil. Podle ní jednal v rozporu se školním řádem. Ředitelka už ale avizovala, že se žák žádného trestu bát nemusí.

Ten naopak hrozí učitelce. „Pražská policie tuto situaci zaznamenala a zabývá se jí. Případ je ve fázi šetření a kriminalisté zjišťují, jestli v této souvislosti byl porušen zákon,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Na učitelku už také bylo na jedno ze státních zastupitelství podáno i trestní oznámení.

Slovensko chystá zákon na nenávist a dezinformace na internetu

Zahraniční

Naopak policie se nebude zabývat případem zastupitele Jilemnice a místopředsedy liberecké SPD Bronislava Kalvody (47). Ten vyzdobil kaviárové chlebíčky symboly ruské agrese, písmeny Z a V.

„Muž, kterého jsme vyslechli, se k podpoře ruské invaze na Ukrajinu nepřihlásil. Písmena Z na občerstvení, jež vyfotil, a fotografie pak zveřejnil na Facebooku, vysvětlil tím, že představují křestní jméno jeho přítelkyně Zuzany,“ řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Reklama

Výběr článků

Načítám