Hlavní obsah

Za salmonelu v Plzni mohly špagety carbonara, potvrdili hygienici

– Plzeň
Právo, zaš

Plzeňští hygienici ve středu potvrdili, že špagety carbonara z vývařovny ZRTAS obsahovaly salmonelu. Právu to sdělil ředitel krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. Touto infekcí se v minulých dnech nakazilo 138 lidí.

Foto: Lada Pešková, ČTK

Bakterie salmonely obsahovaly špagety z plzeňské vývařovny ZRTAS. zrtas

Článek

„Hotové pokrmy a skořápky vajíček obsahovaly salmonelu,“ řekl Právu Tomašuk s tím, že výsledky jsou zatím neúplné. Potvrzení, zda pokrm a vzorky odebrané pacientům obsahují stejný podtyp bakterie, by totiž hygienici měli mít na stole až v příštím týdnu.

Do čtvrtka budou v Plzni vyhodnoceny stěry z prostředí vývařovny a stěry zaměstnanců ZRTAS. Materiály poté budou odeslány na Státní zdravotní ústav v Praze, který by měl přinést konečné a oficiální výsledky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Špagety carbonara minulý týden v pátek nabízela vývařovna ZRTAS sídlící v ulici Politických vězňů 5 v Plzni.

Zrádné špagety

Při přípravě špaget carbonara se používají syrové žloutky, které se rozmíchají v právě uvařených těstovinách. Pokud těstoviny mezitím vychladnou, nemusí projít dostatečnou tepelnou úpravou.

Vývařovna je teď uzavřena. Provozovateli hrozí pokuta v maximální výši dvou miliónů korun. „Musíme vzít v potaz veškeré aspekty, jako jsou míra ohrožení zdraví, počet postižených, průběh onemocnění, míra zavinění a podobně,“ dodal Tomašuk.

Společnost ZRTAS vyjádřila lítost nad tím, že se zákazníci ze zmíněného jídla nakazili. Podle vyjádření firmy salmonelu skrývala jedna ze surovin od dodavatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám