Hlavní obsah

Za Rathovu svobodu chce soud 14 miliónů korun

Aktualizováno

David Rath může být volný po splacení kauce ve výši 14 miliónů korun. Rozhodl tak v pondělí Okresní soud Praha-východ. Státní zástupce i Rathovi advokáti další postup teprve zváží.

Soudce zdůvodňuje výši stanovené kauceVideo: Novinky

 
Článek

"Ta částka odráží závažnost trestné činnosti, která byla spáchána. A to nejen samotnou výši škody, ale v konkrétním případě i v jaké pozici se obviněný v té době nacházel. Zároveň odráží jeho příjmové možnosti, respektive příjmové možnosti osob, které jsou ochotny peněžitou záruku složit, a jako třetí faktor odráží důvodnost těch obav z naplnění vazebních důvodů," prohlásil soudce Jiří Wažik.

Kauce musí být složena nejpozději do 3. září, kdy bude soud Rathovu žádost o propuštění projednávat. Rathův obhájce Adam Černý uvedl, že se o dalším postupu musí poradit se svým klientem.

Soud v pondělí nerozhodoval o tom, jestli bude Rath skutečně z vazby propuštěn, i když kauci složí. O tom bude rozhodovat v září.

David Rath opouští soudVideo: Novinky

Nabídli milión

Rathova přítelkyně Renata Horká a jeho otec nabídli kauci půl miliónu korun. Podle Černého nejsou oba schopni dát dohromady požadovanou sumu, tedy 14 miliónů.

Sám Rath podle svého advokáta Romana Jelínka kauci nabídnout nemůže, protože má obstavený majetek. Rathův otec Ratmír má jako lékař příjmy ze soukromé praxe.

Otec Davida Ratha popisuje průběh souduVideo: Novinky

Za Ratha se zaručily desítky lidí

Vozidlo s Rathem dorazilo k soudu krátce před polednem. Před jednací síní byl přítomen Rathův otec Ratmír a manželka Eva, kteří byli předvoláni jako svědci. Otec přítomným novinářům řekl, že je připraven na všechny varianty, a pokud soud žádosti o propuštění nevyhoví, nezhroutí se. Po 16:00 Rathův otec opustil soudní síň. Rath prý před soudem mluvil asi hodinu.

Dorazili také Rathovi advokáti Roman Jelínek a Adam Černý a žalobce Zdeněk Čermák zastupující dozorujícího státního zástupce Petra Jiráta.

Za Davida Ratha se písemně zaručily více než tři desítky osob, například poslanec Jiří Šlégr (NS-LEV 21). [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eskorta vede Davida Ratha k soudu

Minulé úterý se Rathovi změnily podmínky vazby, skončila tříměsíční lhůta pro jeden z důvodů vazby, a to možné ovlivňování svědků. Poté mohl opět zažádat o náhradu vazby. [celá zpráva]

Pondělní soud bude rozhodovat, je-li vůbec možné vazbu kaucí a zárukami nahradit, a pokud ano, jak vysoké tyto záruky musí být. Rath ve vazbě nyní zůstává proto, že existují obavy, že uteče a že bude pokračovat v trestné činnosti.

Bývalý hejtman Středočeského kraje a nyní obviněný poslanec David Rath skončil v rukou policie poté, co u něj byla v polovině května objevena krabice se sedmi milióny, které údajně plynuly ze zmanipulované zakázky na opravu zámku Buštěhrad.

Následovala žádost policie o politikovo vydání v Poslanecké sněmovně kvůli dalším údajným úplatkům, tentokrát ve výši devět miliónů korun. Ty měl Rath chtít v rámci soutěže o nákup vybavení pro několik nemocnic. Spolu s Rathem stíhá policie dalších deset lidí, pět z nich je také ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám