Hlavní obsah

Za prvních šest měsíců přibylo v ČR 121 nakažených virem HIV

Lékaři letos za prvních šest měsíců zaznamenali 121 nových případů nákazy virem HIV. Loni přibylo 208 nových případů, což bylo nejméně za posledních sedm let. Plyne to z dat, která ve čtvrtek zveřejnila Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS ve Státním zdravotním ústavu v Praze (SZÚ) a zpracoval spolek Red Ribbon, který se věnuje prevenci a péči o nakažené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Česku podle statistiky k 30. červnu žilo 3488 HIV pozitivních osob, z toho 3010 mužů. U 653 pacientů propuklo onemocnění AIDS a tomuto onemocnění podlehlo 307 lidí, z toho bylo 250 mužů a 57 žen.

V červnu bylo diagnostikováno 20 nových případů HIV infekce. Z toho bylo 12 homosexuálů majících sex s muži. Jeden pacient na onemocnění AIDS v červnu zemřel, u třech onemocnění propuklo.

Léčba se zahajuje co nejdříve

Počet nově nakažených podle výkonného ředitele spolku Red Ribbon Miroslava Hlavatého nabádá k opatrnosti. „Z prevence je nutné si stále opakovat možnosti, jak s HIV bojovat. Základem je bezpečnější sex a po možném riziku provedení testu na HIV infekci v průkazné době, to je dva až tři měsíce od posledního rizika,” uvedl.

Nemoci AIDS loni podlehlo 14 lidí a dalších devět lidí nakažených HIV zemřelo z jiných příčin.

Sledování výskytu viru HIV v Česku začalo v roce 1985, množství nových případů HIV postupně rostlo. Nejvíce nově nakažených bylo za rok 2016, kdy jejich počet dosáhl 286. V posledních dvou letech ale nových případů výrazně ubývalo. Podle SZÚ pokles souvisel zřejmě se změnou mezinárodních i národních doporučení, podle kterých má být léčba nakažených zahajována co nejdříve po odhalení výskytu HIV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám