Hlavní obsah

Za opakované přestupky přísnější trest. Sněmovna schválila centrální registr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Notoričtí pachatelé drobných přestupků budou mít možná příště problém. Poslanci na ně v pátek v závěrečném čtení schválili bič v podobě centrálního registru přestupků. Pokud se někdo opakovaně proviní vybranými činy, bude mu hrozit vyšší pokuta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přísnější trestání se má týkat například drobných krádeží, opakovaného rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství či méně závažných ublížení na zdraví. Opakovaného přestupku se dopustí ten, kdo jej spáchá do jednoho roku poté, co ho správní orgán uzná vinným z předchozího přestupku.

Recidivistům se zvýší horní hranice pokuty, kterou je za přestupek možné uložit, o polovinu. Za opakovanou drobnou krádež by tak zloděj místo pokuty do 20 tisíc korun musel zaplatit až o deset tisíc korun více. Za opakované založení černé skládky má místo 50 tisíc korun hrozit až 75 tisíc korun pokuty. Trestným činem se ale opakované přestupky nestanou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Novela také obecně zvyšuje pokuty, které je možné za přestupky uložit. V blokovém řízení to má být místo současné tisícikoruny až 5000 korun, pokud přestupkový zákon neumožňuje uložení pokuty vyšší.

Normu, kterou poslanci v pátek schválili, nyní posoudí Senát, případně ji dostane k podpisu prezident.

Anketa

Spáchali jste někdy přestupek?
ano, i jiný než dopravní
22,3 %
jen dopravní
48,2 %
ne
29,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2017 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám