Hlavní obsah

Za odmítnutí dechové zkoušky drakonické tresty

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) plánuje přísněji postihovat odmítnutí dechové zkoušky i nepředložení řidičského průkazu při nehodě. Zatímco nyní hrozí pokuta 25 až 50 tisíc korun, podle některých expertů by se měli řidiči pod vlivem postihovat stejně, jako by jim byla v krvi zjištěna maximální hodnota alkoholu. Trest je pak až tři roky vězení, pokuta jde do milionů.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Léta chystanou změnu bodového systému i se zpřísněním nyní resort dopravy dolaďuje a vládě ji plánuje předložit na podzim.

Experti na dopravu to chválí a volají po co nejpřísnějších trestech. „Je potřeba zpřísnit tresty pro odmítače, postihovat to přinejmenším tak přísně, jako kdybychom zjistili maximální hladiny alkoholu a drog v krvi. Protože zatím se to opravdu vyplácí,“ řekl Právu dopravní expert Roman Budský.

Připomněl tak skutečnost, že zatímco odmítnutí dechové zkoušky je považováno za přestupek s pokutou v rozmezí 25 až 50 tisíc korun, tak za řízení pod vlivem alkoholu a drog ve stavu vylučujícím způsobilost hrozí zákaz řízení až 10 let, odnětí svobody až do tří let a peněžitý trest až ve výši několika milionů korun, i když k horní hranici soudy obvykle nesahají.

Hříšníkům se tedy vyplatí dechovou zkoušku odmítnout.

Čech vymyslel novou metodu měření alkoholu v těle

Věda a školy

„Alkohol za volantem patří k jedněm z nejnebezpečnějších prohřešků proti pravidlům a za volant rozhodně vůbec nepatří. Na jeho potírání se mimo jiné zaměřujeme v chystané změně bodového systému a popisovanou věc zde řešíme,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

„Nyní se trestání alkoholu za volantem řídí tím, že je potřeba nejdříve prokázat, zda došlo k porušení předpisů, nebo ne, a nezohledňují se současné možnosti digitalizace. Nové připravované řešení toto doplní o možnost zadržet řidičský průkaz, i když ho nemá hříšník u sebe. Následuje řízení, kde se posoudí, zdali dojde k odebrání průkazu, nebo ne,“ dodal mluvčí.

Pokuta, body, zákaz řízení

Policisté mají již dnes možnost v databázi ověřit, zda dotyčný je držitelem řidičského oprávnění a jestli si průkaz opravdu jen zapomněl, nebo ho nikdy neměl.

Technicky je už nyní možné pozastavit platnost řidičáku na dálku, ale nyní platný zákon s těmito možnostmi digitalizace agend ještě nepočítal, a proto je potřeba ho upravit.

Řídit auto by mohli i 17letí řidiči, navrhuje Kupka

Domácí

Budský uvedl, že Česko by se mohlo inspirovat u severských států, které, ačkoliv jsou obecně považovány v oblastí represí za mírné, tak alkohol za volantem postihují přísně.

„Poprvé je to vysoká pokuta, trestné body, zákaz řízení. Podruhé už hrozí vězení i zabavení vozidla. Pokud vím, tak v Norsku, když je to potřetí, dostanete doživotní zákaz řízení, pochopitelně zkonfiskují vozidlo, uloží vysokou pokutu a hrozí vězení,“ poznamenal.

Podle Budského by byl variantou třeba zákaz na 10 let s možností přezkumu po této lhůtě.

V preventivní oblasti by radil rehabilitační dopravně-psychologické kurzy pro řidiče. Česko je podle něj jednou z mála zemí EU, která je dosud nezavedla.

Nyní se mluví o jejich spuštění v létě příštího roku. Kurzy mají být zaměřené na řidiče, u nichž se objeví alkohol, drogy, agresivita, aby se s nimi hned v začátku začalo pracovat.

Kupka: Válka zasáhne i komfort domácností

Domácí

„Aby si uvědomili, že sedat s alkoholem za volant je blbost. Protože kromě toho, že ohrožují životy, je to může stát i miliony na napáchané škodě, protože jim to pojišťovna samozřejmě naúčtuje,“ uzavřel Budský.

Zabavit auto řidičům, kteří jezdí opakovaně opilí nebo bez řidičského oprávnění, umožňuje v Česku trestní řád policii už desítky let. Ve větší míře k tomu přistoupila poprvé v roce 2007 na Mělnicku.

Anketa

Jste pro výrazné zpřísnění postihu za odmítnutí dechové zkoušky?
Ano
87,7 %
Ne
12,3 %
Celkem hlasovalo 10214 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám