Hlavní obsah

Za házení vajíček na mítinku ČSSD jde před soud jeden člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za házení vajec a za potyčky při mítincích ČSSD před červnovými volbami do Evropského parlamentu půjde před soud pouze jeden člověk. Podle serveru Týden.cz byl obviněn z útoku na veřejného činitele v souvislosti s mítinkem ČSSD u Anděla v Praze, kde házení vajíček vyvrcholilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Zásah neminul ani šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka.

Článek

"Případ obviněného muže v současné době leží u soudu," řekla serveru mluvčí pražských policistů Iva Knolová.

Týden.cz připomíná, že kvůli házení vajíček a dalším formám protestů proti ČSSD, které se při jejích mítincích v různých městech odehrály, padla čtyři obvinění - dvě z trestného činu výtržnictví, další za napadení veřejného činitele a jeden za omezování osobní svobody. Tři z nich ale byla překvalifikována na přestupky.

Tři muže zadrželi policisté v Brně. Osmnáctiletého a dvaadvacetiletého obvinili z výtržnictví, ale státní zástupce obvinění nepotvrdil a případ poslal na přestupkové řízení. Jako přestupek bylo klasifikováno i chování posledního z této tzrojice, šestnáctiletého mladíka.

U mladistvých je nutno pozvat zákonné zástupce

Házení vajíček vyvrcholilo koncem května v Praze 5 poblíž křižovatky u Anděla, kde kritici ČSSD zasypali její představitele a kandidáty stovkami vajíček. Policie tam poté zadržela 16 lidí, z nichž 15 se podle ní dopustilo přestupku. Jeden byl obviněn z útoku na veřejného činitele.

K ostatním mluvčí Prahy 5 Radovan Myslík řekl, že lidé starší 18 let byli v přestupkovém řízení uznáni vinnými, ale o trestech však odmítl mluvit. "Informaci o trestu bohužel nemohu sdělit," vysvětlil. Uvedl však, že o mladistvých úřad dosud nerozhodl. "U osob mladistvých se musí pozvat zákonný zástupce a kurátor mládeže a teprve na základě tohoto jednání se dojde k rozhodnutí o vině, či nevině," uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek se marně bránil vajíčkové slavě.

S trestním oznámením neuspěl ani recesista Martin Ryba, který se na mítinku ČSSD v Duchcově na Teplicku pokoušel dostat k předsedovi strany Jiřímu Paroubkovi. Nelíbilo se mu počínání ochranky, která Paroubka chránila a Rybu zadržela. Podle Ryby tím porušovala zákon, protože omezila jeho svobodný pohyb. "Teplický státní zástupce neshledal chování pořadatelů jako omezování osobní svobody a případ odložil," řekl Ryba serveru Týden.cz. Dodal, že se sice může odvolat, ale myslí si, že by to bylo zbytečné.

ČSSD obvinila z organizování protestů a házení vajíček své hlavní konkurenty, tedy občanské demokraty, kteří ale jakýkoliv podíl na akcích popřeli. Vrhači vajíček, mnohdy hlavně mladí lidé, se domlouvali mimo jiné na sociální síti Facebook.

S obdobnou formou protestu, i když v podstatně menším rozsahu, se minulý týden setkal při své kampani před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny i jihomoravský lídr a šéf ODS Mirek Topolánek. Čtyři muži jsou podezřelí z toho, že na něj házeli věci v Hustopečích u Brna. Spory ale panují kolem toho, co házeli a kdo si to objednal. Muži tvrdí, že házeli vajíčka a že měli jen vyvolat rozruch, podle některých svědků ale hodili kameny a Topolánka zranili. Muži také říkají, že si je najal člověk, jehož podle chování a oblečení považují za někoho spojeného s ODS. Takové spojení ale občanští demokraté popřeli.

Reklama

Související články

Vrhačům vajec hrozí dva roky vězení

Až dva roky vězení mohou dostat dva mladíci ve věku 18 a 22 let, které policie zadržela na mítinku ČSSD v Brně kvůli hodu vejcem. Třetímu podobně obviněnému 16...

Výběr článků

Načítám