Hlavní obsah

Za evropskou dotaci zbourají na Novojičínsku bývalý barokní zámeček

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustějov

Z Moravskoslezského kraje zanedlouho zmizí další venkovský zámeček. Bývalé barokní letní sídlo augustiniánů vzniklé v polovině 18. století chce nechat radnice v Pustějově na Novojičínsku za evropskou dotaci ve výši necelých dvou miliónů korun zbourat.

Foto: archiv Oldřicha Usvalda

Budova je ve špatném technickém stavu

Článek

Obyvatelé, nadšenci historie i odborníci se proti zbourání nejstaršího historického domu v obci bouří. V Pustějově před rokem vznikla i petice, kterou podepsalo 230 lidí, což je 40 procent obyvatel obce nad 18 let. Radnice se ale hájí tím, že objekt je v již špatném stavu a ohrožuje okolí. Na jeho opravu navíc prý nesehnala peníze a nemá pro něj ani využití.

„Je to naprostá neúcta ke kořenům a k tradicím. Na co si přidělávat práci, když je možné získat evropskou dotaci na demolici? Nikdo nebral v potaz to, že téměř polovina obyvatel obce je proti bourání. Vyjádřili se v petici v roce 2013,“ rozčiloval se například pustějovský patriot Oldřich Usvald. Dodal, že přitom zanedlouho budou vypsány nové operační programy, kde by se určitě našly nějaké finanční prostředky na záchranu zámečku. „Zbourat - to je to nejjednodušší řešení. Přitom jsou tam cenné klenby, trámoví a hlavně vstupní portál,“ líčil Usvald.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pustějovský zámeček není památkou

„Největším neštěstím pro zámek je, že není veden v seznamu kulturních památek, ačkoliv by si to zasluhoval. Vždyť  Novojičínsko samotné má tak málo zachovalých venkovských šlechtických sídel a památek. Radní si vůbec neuvědomují hodnotu objektu. Místo získání dotace na demolici barokní budovy, měli vyvíjet stejnou snahu na získání dotace na její rekonstrukci,“ zlobí se na webu Hrady.cz  architekt a amatérský historik Jan P. Štěpánek.

Foto: archiv Oldřicha Usvalda

Historický snímek zámečku

Podle něj je pustějovský zámeček v poměrně velmi slušném technickém stavu.

Zámek je okolí nebezpečný

S tím však zcela nesouhlasí starosta Pustějova Tomáš Maiwaelder (ODS). Naopak. Starosta Právu sdělil, že objekt je v takovém stavu, že je nebezpečný.

„Nikoho na radnici rozhodnutí o demolici budovy netěší. Bylo to východisko z nouze. Nejde o historickou památku, ale o starou budovu, která už je v takovém stavu, že ohrožuje své okolí. Opadává omítka, ale hlavně sjíždí střecha. 10 let obec hledala možnosti, jak ji zrekonstruovat, v žádosti o dotaci na opravu jsme nebyli úspěšní. Zaplatit celou rekonstrukci si obec sama bez dotace nemůže dovolit,“ reagoval na pobouření lidí pustějovský starosta. Dodal, že radnice v této věci jednala také s památkáři a Muzeem Novojičínska.

Spolupráce s památkáři

„Jsme s památkáři domluveni, že před demolicí budou mít budovu pro sebe k dispozici. Pokud je tam něco cenného, tak to zůstane zachováno. Nestavíme se k tomu zády, avšak bezpečnost je pro nás na prvním místě,“ zdůraznil starosta s tím, že nyní musí radnice vybrat na demolici firmu. „Co by na místě po obecním domě mohlo vzniknout, to zatím netušíme. Jsme otevřeni dalším návrhům.“

Foto: archiv Oldřicha Usvalda

Původní účel dnes na bývalém pustějovském zámku připomíná jen dochovaný pozdně barokní vstupní portál se znakem probošta, rodáka z Místku, Kazimíra Volného.

Podle knihy Adolfa Turka 650 let Pustějova postavili letní zámek v barokním slohu v polovině 18. století augustiniáni z fulneckého kláštera. Obydlí duchovních správců tehdy mělo pouhé čtyři pokoje. Po zrušení fulneckého kláštera v roce 1784 byl zámeček přestavěn na kaplanku. Pak byl zámek využit jako fara, tělocvična a naposled jako obecní dům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám