Hlavní obsah

Za elektřinu a plyn lidé příští rok ušetří

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny elektřiny a zemního plynu domácnostem od ledna klesnou. Při velkých spotřebách ušetří rodiny až tisíce korun ročně. Zlevnění oznámili velcí dodavatelé už před topnou sezonou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího největšího domácího dodavatele elektřiny ČEZ Romana Gazdíka uspoří po poklesu cen typická rodina s průměrnou spotřebou a žijící v bytě za elektřinu asi 800 korun ročně. Pokud žije v domě a elektřinou také topí, bude to až 2300 korun ročně.

Energie příští rok zdražovat nebudou, část domácností i ušetří

Ekonomika

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyčíslil úsporu u domácností s vyšší spotřebou elektřiny na zhruba čtyři procenta ročně, u plynu asi sedm procent. Lidé, kteří plynem topí, mohou za rok ušetřit i několik tisíc korun.

Od ledna navíc začnou platit nové sazby za regulovanou část ceny, které jednou ročně nastavuje ERÚ. U elektřiny, kde se tato složka na celkové ceně podílí více než polovinou, zlevní domácnostem v průměru o 1,7 procenta. Regulovaná část u plynu, která tvoří necelou třetinu konečné ceny, zlevní o 1,6 procenta.

Změny cen ale závisí na distribuční oblasti, v níž domácnost elektřinu nebo plyn odebírá. U elektřiny ERÚ nejvíce snížil regulovanou část ceny v distribučním území ČEZ, a to o 2,6 procenta, naopak na území E.ON distribuce stoupne o 0,46 procenta.

Silný vítr odřízl od elektřiny tisíce domácností

Domácí

U plynu zlevní regulovaná část všude kromě Prahy, kde naopak vzroste o 4,74 procenta. Nejvíce tak od Nového roku ušetří lidé odebírající elektřinu mimo distribuční území E.ON a plyn mimo Prahu.

Ani v oblastech, kde ke zvýšení regulované složky od ledna dojde, by však celkové platby lidem růst neměly, protože by je mělo pokrýt snížení cen silové části ceny elektřiny a plynu.

Dobrá doba k fixaci

Vzhledem k tomu, že již probíhají přípravy na očkování proti koronaviru, lze očekávat, že dojde k oživování ekonomik a s tím jde ruku v ruce vyšší poptávka po elektřině. Její cena, která u elektřiny i plynu na burze klesala, tak může jít brzo nahoru.

EU nakoupí dalších 100 milionů dávek vakcíny od Pfizeru

Evropa

„Právě nynější doba tak může být nejlepším časem k fixaci cen elektřiny,“ domnívá se hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Výběr článků

Načítám