Hlavní obsah

Za chyby při financování kampaní dostaly strany další pokuty

• Aktualizováno

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí uložil osm pokut politickým stranám kandidujícím loni na podzim do Sněmovny. Důvodem bylo nezveřejnění povinných údajů při financování kampaně, uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě předseda úřadu Vojtěch Weis. Některé z pokutovaných subjektů jsou v Poslanecké sněmovně, úřad ale neuvedl, o které jde. Podle ČTK pokutu dostalo hnutí ANO, KDU-ČSL, KSČM, Piráti, STAN a TOP 09.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Hnutí STAN dostalo pokutu za pozdní zveřejnění darů, řekl mluvčí Starostů Karel Kreml. Hnutí se proti rozhodnutí odvolalo. Zároveň chce iniciovat změnu zákona o vedení kampaně, protože ten podle něj sice trestá drobné prohřešky, neumožňuje ale například postihovat kampaň, kterou vedou zahraniční subjekty. Starostové na toto téma chystají na počátek dubna seminář ve Sněmovně.

TOP 09 dostala pokutu za pozdní zpřístupnění seznamu dárců. Rozhodnutí úřadu strana respektuje, nebude ho napadat a pokutu už uhradila, řekl mluvčí TOP 09 Jakub Hnát.

Také KDU-ČSL dostala pokutu za to, že nezveřejnila včas na svých internetových stránkách seznam dárců. Generální sekretář lidovců Pavel Hořava řekl, že je přesvědčen, že strana zákonnou lhůtu dodržela, a osobně by byl pro podání správní žaloby proti rozhodnutí úřadu. Konečné slovo ve věci podle něj bude mít předsednictvo KDU-ČSL.

Pokuty padají průběžně

Úřad už loni v listopadu vydal příkazy, kterými uznal 18 kandidujících stran a hnutí vinnými z nedodržení pravidel financování volební kampaně. Dal pokuty a tresty celkem za 600 000 korun. Proti příkazům bylo možné podat odpor, což by znamenalo zrušení příkazu a projednání případu ve správním řízení. Sedm subjektů odpor nepodalo a pokuta začala platit, 11 jej podalo, z toho jeden pozdě, takže na něj úřad nebral ohled.

U deseti správních řízení úřad rozhodl o osmi pokutách a ve dvou případech shledal, že kandidující subjekty činy nespáchaly, a správní řízení zastavil. Týkalo se to ČSSD a Dobré volby 2016. Ve zbylých osmi případech úřad vinu potvrdil. "Z toho v pěti případech se jednalo o parlamentní stranu nebo hnutí a ve třech případech o neparlamentní stranu či hnutí," doplnil Weis. Úřad bližší informace o pokutovaných nesděluje s ohledem na to, že je správní řízení neveřejné a rozhodnutí může být napadeno správní žalobou.

U dvou subjektů, které nezískaly mandáty ve Sněmovně ani dostatek hlasů pro vyplacení příspěvku za získané hlasy, úřad snížil pokutu o třetinu na konečných 10 000 a 2000 korun. „V ostatních případech zejména parlamentních stran úřad neshledal důvody ke snížení udělené sankce. Všem obviněným pak byla uložena povinnost uhradit náklady řízení ve výši 1000 korun,” dodal Weis.

Politické subjekty v parlamentu dostaly pokuty 68 000 a několikrát 55 000 Kč. Dřívější pokuta 25 000 Kč pro ČSSD po zastavení správního řízení neplatí. Podle Weise některé z obviněných parlamentních stran, které proti původnímu příkazu podaly odpor, vnímaly udělenou pokutu jako příliš vysokou. Minimální výše pokuty je 20 000 korun a maximální hranice je 300 000 korun. Z devíti parlamentních subjektů úřad zatím přistoupil k sankcím u sedmi z nich formou příkazu nebo ve správním řízení.

Proti rozhodnutí nelze podat rozklad ani jej přezkoumat v přezkumném řízení. Je pouze možné podat správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně ve lhůtě dvou měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám