Hlavní obsah

Z vládní krize chtějí těžit strany blízké Havlovi

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní krize by mohla dát šanci dosud rozhádaným malým stranám. Pomoci by jim mohl bývalý prezident Václav Havel či exsenátor a zakladatel Unie svobody Jan Ruml. Oba někdejší významní politici vedou o vzniku nové strany rozhovory. Popírají však, že by se nového projektu chtěli přímo účastnit.

Foto: Regionální knihovna Karviná

Mgr. Markéta Kukrechtová

Článek

Ruml ve středu Právu v souvislosti s vládní roztržkou řekl: "Myslím, že by se tady alternativa k ODS měla postavit. Ale hlavně alternativa možná k celé politické scéně, protože to, co se děje, je ostudou všech politických stran. Myslím, že ta šance je tady veliká."

Sám se podle svých slov zúčastnil setkání, na němž byl i Havel. Ruml soudí, že lidé volají po straně s programem "radikální očisty politické scény". Sám je podle svých slov ochoten se účastnit předáním zkušeností, nechce však kandidovat.

Havlův tajemník Jakub Hladík uvedl: "Václav Havel naslouchá těmto tendencím, aby vznikl nějaký alternativní subjekt. Je připraven veškeré tyto aktivity podporovat. Ale nezamýšlí zakládat novou politickou stranu."

Jde podle něj o strany typu Evropských demokratů Jana Kasla či Liberální reformní strany (LiRa) Milana Hamerského. Ta má senátora Jiřího Zlatušku. LiRa nedávno přišla s projektem, v němž chce spojit síly se Stranou zelených pod názvem Líza - Liberální zelená alternativa. Zatím však nemá větší podporu.

Také Kasl potvrdil, že se o vzniku nové strany s Havlem bavil. "Jeho názor je zajímavý. Mohl by být ikonou v pozadí," řekl Právu.

Místopředseda ODS Ivan Langer poznamenal, že pokud se premiér Stanislav Gross a soc. dem. neodhodlají k něčemu státnickému, tak problém jednoho člověka a jedné strany může poškodit celou politickou scénu.

"Považoval bych to za největší zločin", kterého by se Stanislav Gross mohl dopustit," řekl Právu. Podle Langra se konečně podařilo stabilizovat politickou scénu a zbavit se "nestandardních uskupení" typu moravistů či republikánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám