Hlavní obsah

Z vánočního stromu v Praze budou charitativní stoly i potrava pro zvířata

Novinky, Natálie Lošková, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve čtvrtek ráno začalo na Staroměstském náměstí v Praze odklízení vánočního stromu, který zdobil zdejší trhy déle než měsíc. Jeho úloha tím ale nekončí, truhláři z Brna z něj vytvoří stoly, které se budou dražit a výtěžek poputuje na dobročinné účely. Větve stromu zase skončí u zvířat v pražské zoo.

Kácení vánočního stromu Video: Novinky

 
Článek

Stoly pak zájemci budou moci získat v dražbě. „Běžné stoly, které vyrábíme, se cenově pohybují kolem 100 tisíc korun a více. S ohledem na to, z jakého stromu ale budou tyto stoly, s tím, že do nich vnese duši ještě Marek číhal, očekáváme, že jejich sběratelská hodnota ještě stoupne,” sdělil ředitel truhlářské firmy Petr Vlk, který stoly vyrobí.

Část peněz z aukce truhláři použijí ve spolupráci s neziskovou organizací na vysazení nových stromků po celé republice.

Dvaadvacetimetrový smrk zdobil Staroměstské náměstí do čtvrtečního rána.  „Strom je přikotvený v zemi ve dvou metrech, přivážeme ho na jeřáb, ten ho vyzvedne a začne pomalu pokládat na zem,” popsala proces mluvčí vánočních trhů Hana Tietze.

Foto: Novinky

Ještě ve čtvrtek se kmen vydá za truhláři do Brna. Ti ho nařežou na čtyřmetrové desky o šířce deset centimetrů. Ty pak budou necelý rok vysychat. Až poté bude možné z nich zhotovit nábytek. Stolaři odhadují, že z letošního pražského vánočního stromu vyrobí čtyři čtyřmetrové stoly.

Malíř Číhal pak jejich horní desky vymaluje. „Zatím máme představu, že bych na nich udělal sérii skic, která obsahuje legendu toho stromu. Koncepčně pro mě letošní strom představuje strom revoluce,” vysvětluje svou představu malíř.

Kresba na dřevo je pro Číhala novinkou. Absolvent AVU v ateliéru Vladimíra Skrepla již dříve pracoval s kresbou v interiérech, konkrétně do betonu. Nový materiál pro něj podle jeho slov bude osobní výzvou.

Autorská kresba se bude do dřeva vyřezávat pomocí CNC strojů, případně bude na desku kreslit Číhal ručně. Výslednou metodu zvolí podle stavu dřeva.

Foto: Novinky

Vánoční strom zdobil Staroměstské náměstí přes měsíc

Smrk ztepilý zdobil Staroměstské náměstí osmatřicet dní. Vánoční strom byl dominantou vánočních trhů, které se konaly na Staroměstském náměstí v Praze od 30. listopadu do 6. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám