Hlavní obsah

Z uprchlických zařízení bude propuštěno přes dvě stovky Syřanů

Rozhodnutí cizinecké policie umožnit syrským uprchlíkům, kteří požádali o azyl v Maďarsku a poté byli zadrženi v Česku, přesun do Německa, se dotkne zhruba 230 osob. Policie je ve čtvrtek začne propouštět z uprchlických zařízení a zajistí jejich přesun na nádraží, oznámila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem

Článek

„Všichni budou informováni o tom, že mohou v ČR požádat o azyl. Pokud tuto možnost nezvolí, dostanou tzv. výjezdní příkaz, podle něhož by měli opustit Česko do sedmi dní," uvedla mluvčí.

Aby policie zabránila případným konfliktům mezi cizinci a Čechy, zajistí převoz Syřanů z uprchlických zařízení v Zastávce u Brna na jihu Moravy, Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku a Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku na železniční nádraží.

Zřejmě zamíří do Německa

„Bude ale jen na nich, kam se vydají," uvedla mluvčí. Za jak dlouho by měli všichni Syřané opustit uprchlická zařízení, to nedokázala odhadnout. Podle platných předpisů by se měli tito cizinci vrátit do Maďarska, kde již požádali o azyl. Většina z nich ale směřuje za vidinou lepšího života do Německa.

Česko ve středu přestalo zajišťovat ve svých záchytných zařízeních Syřany, kteří již požádali v Maďarsku o azyl. Policisté jim nabízejí možnost požádat v ČR o azyl, a pokud ji nevyužijí, musí pokračovat ve své cestě, tedy opustit ČR. [celá zpráva]

V záchytných zařízeních ale skončí Syřané, kteří v Maďarsku před příjezdem do ČR o azyl nepožádají. ČR se připravuje na příliv uprchlíků. V Břeclavi-Poštorné vznikl pro běžence ve střeženém policejním areálu stanový tábor. Zatím není využitý. Má kapacitu 300 míst. Jeho vybudování vadí místním obyvatelům. Příští úterý by jim měli situaci ve veřejné diskusi vysvětlit zástupci ministerstva vnitra a cizinecké policie. [celá zpráva]

Největší skupina Syřanů byla v noci na úterý zadržena v Břeclavi ve vlacích, které mířily z Maďarska a Rakouska. Podle informací cizinecké policie se jednalo o 196 osob. Doposud ČR postupovala podle dublinského nařízení, které počítá s možným zadržením uprchlíka nejvíce na 42 dní. Po uplynutí této lhůty by se měl vrátit do země, v níž požádal o azyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám