Hlavní obsah

Jablonec se vyrovnal s firmou bývalého primátora, který vypnul kamerový systém

Právo, Michael Polák

Spor mezi Jabloncem nad Nisou a firmou Grepa, patřící dnes už bývalému primátorovi města Milanu Kroupovi (ex ANO), je u konce. Firma po městě požadovala úhradu za datové služby, poskytované v minulých letech. Původně se dožadovala až šesti milionů korun, Jablonec jí nakonec uhradí částku 2,1 milionu.

Foto: Michael Polák, Právo

Bývalý primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO 2011)

Článek

Rozhodly o tom hlasy zastupitelů vládnoucí radniční koalice, jejímž členem je – i po svém nedávném odvolání z pozice primátora – sám exprimátor Kroupa. Právě fakt, že peníze jeho firmě schválili jeho kolegové z koalice, kritizují opoziční zastupitelé.

V padesátitisícovém Jablonci nad Nisou v srpnu nefungoval několikrát kamerový systém, který využívá městská policie. Nešlo přitom o žádnou provozní vadu. Všechny kamery demonstrativně vypínal a zase zapínal sám tehdejší primátor Kroupa.

Jak sám tehdy přiznal, chtěl tím dokázat, že jeho firma zcela ovládá městský kamerový systém a že se s ní tudíž radnice musí dohodnout.

„Podle nás si firma Milana Kroupy nárokuje zaplacení za něco, co si město Jablonec neobjednalo a co není ani smluvně podložené
Jakub Chuchlík (Piráti)

Nové vedení města v čele s primátorem Jiřím Čeřovským (ODS) tvrdí, že se s Kroupovou firmou dohodlo na základě jednání a znaleckého posudku, jejž si město nechalo vypracovat. „Dva miliony jsou úhradou za datové služby pro městský kamerový systém a 200 tisíc je platba za optický kabel z radnice do nemocnice a internetové připojení radnice. Od celkové částky byla ještě odečtena pohledávka města vůči Grepě ve výši 109 tisíc korun,“ popsal nový primátor, jak k částce došli.

Opozice takový postup kritizuje. „Podle nás si firma Milana Kroupy nárokuje zaplacení za něco, co si město Jablonec neobjednalo a co není ani smluvně podložené,“ upozornil Jakub Chuchlík (Piráti). S opozičními zastupiteli navrhoval, aby o vyrovnání rozhodl soud.

Spor města a firmy Milana Kroupy v Jablonci vrcholil o letních prázdninách a nakonec vedl k odvolání Kroupy z pozice primátora a k rozpadu dosavadní vládnoucí koalice hnutí ANO, Pirátů a Společně pro Jablonec. Novou koalici vytvořily strany ODS, ANO a Starostové pro Liberecký kraj.

ODS přitom ještě před převzetím moci Kroupu kritizovala za jeho střet zájmů, teď vyšla nárokům jeho firmy vstříc. „Já jsem na radnici přišel, abych problémy řešil, a ne abych o nich diskutoval další tři roky,“ hájí postoj nového vedení města primátor Jiří Čeřovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám