Hlavní obsah

Z loni zvolených řadových místopředsedů STAN už zbyla jen Kovářová

Praha

Řadové předsednictvo hnutí STAN tak, jak bylo zvoleno minulý rok po volbách, se až na jednoho člena rozpadlo. Poslední zůstala místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová.

Foto: Profimedia.cz

Petr Gazdík (vpravo) se současným šéfem hnutí Vítem Rakušanem

Článek

Petr Gazdík se k 30. červnu se vzdává funkce ministra školství i místopředsedy hnutí STAN. V březnu na post rezignoval europoslanec Stanislav Polčák, poslední z místopředsedů Věslav Michalik před týdnem náhle zemřel. Petr Gazdík oznámil svoji rezignaci v neděli na svém Twitteru.

Uvedl ale, že necítí žádnou vinu v současné kauze týkající se údajné korupce v Pražském dopravním podniku, se kterou je spojován.

V souvislosti s touto kauzou je momentálně ve vazbě Petr Hlubuček, dnes už bývalý náměstek pražského primátora. Hlubučkovi bylo členství v hnutí STAN pozastaveno v den, kdy byl policií zadržen.

Ministr Gazdík podal demisi

Domácí

Stanislav Polčák odstoupil v březnu, v současnosti zůstává europoslancem. Na post řadového místopředsedy rezignoval v návaznosti na kauzu Vrbětice, ve které žádal odměnu za právní pomoc, kterou jako advokát poskytl obcím při získání odškodného za výbuch muničních skladů v roce 2014. Nutno dodat, že Česká advokátní komora u něj v této kauze neshledala žádné pochybení. I jeho však pojí vazby na zmíněného Redla.

Minulý víkend, 12. června, náhle zemřel Věslav Michalik, mnohými považovaný za hlavního mozka a vizionáře hnutí. Kromě místopředsednické funkce ve straně byl také náměstkem středočeské hejtmanky a starostou Dolních Břežan. Zemřel ve věku 59 let.

Fiala ocenil Gazdíkovu demisi jako výraz změny politické kultury

Domácí

Poslední v čele řadového předsednitva zůstala pouze Věra Kovářová, která ke kauze posledních dnů týkající se Petra Hlubučka uvedla, že je zklamaná. V pátečním rozhovoru pro Právo také řekla: „Považuji to za zradu od člověka, kterému jsme dali důvěru.”

Statutárním místopředsedou hnutí zůstává Jan Farský, který se ale veřejného politického života příliš neúčastní, jelikož minimálně do září zůstává na stipendijním pobytu v USA, kvůli které se v lednu vzdal svého poslaneckého mandátu.

Události posledních dní hýbou celou vládní koalicí. Rakušan svolal na nejbližší možný termín předčasný celostátní sněm, ve kterém si hnutí zvolí nové vedení.

Sněm hnutí se po rezignaci Gazdíka posune na půlku prázdnin. „Byl bych rád, kdyby to bylo na konci července,“ uvedl v České televizi šéf hnutí Rakušan.

„Celé předsednictvo odstoupí. Bude navoleno kompletně nové vedení hnutí,“ nastínil. A dodal, že svoji funkci v čele strany bude obhajovat.

Na svém twitterovém profilu připustil, že je možné, že bude předsedou zvolen někdo jiný: „Předstoupím tam (na sněmu) před naše členy s vizí, jak dál: bez stínů, které mohou ohrožovat naši důvěryhodnost. V případě, že očištění nezvládnu, bude to už STAN bez Rakušana.”

Reklama

Výběr článků

Načítám