Hlavní obsah

Z Green Dealu se nelze vyvázat, připomněl Zemanovi Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nesouhlasí s návrhem prezidenta Miloše Zemana vyvázat se ze Zelené dohody pro Evropu. Podle expremiéra, který tzv. Green Deal za Česko podepsal, by tím země přišla o velké množství financí z EU. Uznává ale, že některé ekologické návrhy Evropské komise (EK) mohou být nebezpečné.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Miloš Zeman a Andrej Babiš na jednom ze setkání v Lánech

Článek

„Vyjednali jsme obrovské množství peněz. Vyvázat se ze (Zelené dohody) jednostranně nelze, přišli bychom tím o zdroje EU, které mohou dosáhnout až bilion. Poškodilo by nás to,” uvedl Babiš.

Zeman ve vánočním poselství šířil dezinformace, zní z vládních stran

Domácí

Zelená dohoda přesto podle něj může být nebezpečná. „Pokud bychom přijali všechna ta, někdy až šílená, opatření navrhovaná Evropskou komisí. Nesmyslům o plynu nebo zákazu výroby aut se spalovacími motory zabránit můžeme. Musíme k tomu využít naše předsednictví v roce 2022,” uvedl.

Zeman ve svém vánočním poselství v neděli řekl, že by se Česko mělo vyvázat ze Zelené dohody pro Evropu, kterou zařadil mezi trojici nebezpečí, kvůli nimž letošek nebyl dobrým rokem. Dohoda je podle něj výsledkem toho, že se z ekologie stalo náboženství. Považuje ji za hlavní příčinu růstu cen energií v Česku.

DOKUMENT: Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana

Dokumenty

Dohoda podle hlavy státu přikazuje přestat v roce 2030 topit zemním plynem a v roce 2035 nejezdit v automobilech se spalovacími motory. To ale není přesné. Zákaz topení plynem by se týkal roku 2040 a je ve stádiu návrhu EK. Rok 2035 pak označuje konec prodeje aut se spalovacím motorem, nikoliv jejich provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám