Hlavní obsah

Zeman ve vánočním poselství šířil dezinformace, zní z vládních stran

– Praha

Prezident Miloš Zeman podle vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) v dnešním vánočním projevu šířil dezinformace o obsahu tzv. Zelené dohody pro Evropu (Green Deal). Bartoš i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v té souvislosti zmínili Zemanova slova o zákazu vytápění zemním plynem od roku 2030. Pekarová napsala, že se Zeman dopustil ve vánočním poselství celé řady nepřesností.

Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

Bartoš uvedl, že Zeman správně zmínil nutnost řešení pandemie, energií a schodku státního rozpočtu.

„Bohužel sdělení snížil strašením terorem či šířením dezinfa o zákazu plynu v roce 2030,“ napsal na Twitteru. Doplnil, že digitální a ekologická transformace mají být výzvou, ne hrozbou. „A prezident má společnost spojovat, ne štěpit,“ doplnil.

Konec topení plynem do roku 2040, navrhla EK

Ekonomika

Šéfka Sněmovny a vládní TOP 09 Pekarová Adamová ČTK napsala, že se Zeman dopustil celé řady nepřesností. „Například když tvrdil, že součásti Green Dealu je i zákaz vytápění plynem od roku 2030,“ uvedla. Odstoupení od dohody, které Zeman navrhoval, by podle ní znamenalo rezignaci na řešení dopadů klimatické změny.

Zeman podle Pekarové Adamové nepřekvapil. „Ani letos nepřinášel jeho projev poselství, jako spíše výčet jeho názorů,“ uvedla. Kabinet se skutečně musí zabývat energetikou, pandemií a rozpočtem, doplnila. „Nicméně řešením skutečně není odstoupit od společného řešení v rámci EU, jejímž aktivním členem chceme být, ani zvýšení daní zrušením výjimek, jakkoli o řadě z nich se uvažovat dá,“ dodala.

DOKUMENT: Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana

Dokumenty

Předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný uvedl, že Zeman pojmenoval klíčové problémy správně. „Určitě se shodneme v podpoře očkování nebo jaderné energie. Některé fámy kolem Green Dealu, třeba zákaz topení plynem, je nutno uvést na pravou míru. Nic takového neplatí,“ napsal na Twitteru.

Zelená dohoda
Unijní exekutiva se v rámci strategie Zelená dohoda pro Evropu snaží nasměrovat členské země EU ke splnění klimatických cílů, na kterých se lídři států včetně českého premiéra dohodli loni.
Do konce desetiletí by podle nich unie chtěla omezit emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, do poloviny století neprodukovat emise žádné nebo je vyvážit například technologickými opatřeními.
Zemanem zmiňovaná opatření jsou většinou ve fázi návrhů unijní exekutivy. V případě zemního plynu návrh počítá s o deset let pozdějším termínem. V případě vozidel je rok 2035 možným koncem prodeje nových automobilů se spalovacím motorem, nikoli koncem jejich provozu, jak tvrdil prezident.

Šéf SPD Tomio Okamura ocenil, že Zeman stejně jako SPD podporuje odstoupení od Zelené dohody. Je rád, že prezident zdůraznil, že energetika je v kompetenci národních vlád. „Vlády Petra Fialy i Andreje Babiše mají plnou zodpovědnost za zdražování a mohou odstoupit od Zeleného údělu a také ze systému obchodování s emisními povolenkami, který se stal nástrojem spekulantů,“ míní. Kabinet se podle něj nemůže „vymlouvat na Brusel“.

Fiala ocenil, že Zeman zdůraznil nutnost očkování

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil, že prezident Miloš Zeman ve svém dnešním vánočním poselství zdůraznil nutnost očkování proti covidu-19. Zeman se ve svém tradičním projevu vyslovil pro povinné očkování, nový Fialův kabinet o něm však plošně neuvažuje. Fiala se s hlavou státu shoduje na tom, že nejpalčivějšími problémy ČR jsou vedle covidu-19 rostoucí ceny energií a rozpočtový schodek.

Zeman uvedl, že očkování považuje za nejjednodušší cestu, jak potlačit koronavirovou pandemii. Povinná vakcinace je podle něj radikálním zásahem, který by ale mohl situaci vyřešit. Očkování proti covidu-19 má být podle vyhlášky schválené bývalou vládou ANO a ČSSD povinné od března pro lidi nad 60 let a vybrané profese.

Zeman podpořil povinné očkování a obvinil ekology a NATO

Domácí

Fialova vláda plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování pro lidi nad 60 let, ve svých dosavadních vyjádřeních byli její představitelé proti plošnému povinnému očkování. „Je dobře, že Miloš Zeman ve svém projevu zmínil tři nejpalčivější problémy dneška a zdůraznil nutnost očkování,“ napsal Fiala.

Kabinet by měl podle Zemana dostat 100 dnů hájení a soustředit se na boj s pandemií a vysokými cenami energií, ale také na snížení rozpočtového deficitu. „Na řešení koronavirové situace, vysokých cen energií a snížení deficitu můžeme mít různé názory. Shodujeme se ale, že to jsou nejdůležitější úkoly, které před námi stojí,“ doplnil Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám