Hlavní obsah

Z Egypta se vrátili otřesení turisté

Právo, Novinky, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šest minut po půlnoci přistál na ruzyňském letišti speciál ČSA se stovkou turistů z egyptského Šarm aš-Šajchu, kde si v v noci z pátku na sobotu vyžádaly atentáty 88 mrtvých včetně jednoho Čecha. V odbavovací hale se turisté objevili přesně podle plánu v neděli o půl jedné. Čekali na ně příbuzní.

Článek

Čeští turisté bydleli často jen několik desítek metrů od míst explozí. Výbuchy v letovisku Šarm-aš-Šajch některým z nich rozbily okna v hotelových pokojích, jiným poškodily restauraci v přízemí hotelu.

Mnozí zažili těžký šok. "Bylo to strašné," uvedl sedmadvacetiletý Filip Talpa z Prahy. "Byl jsem na tržišti v autobusu a bomba vybuchla pět metrů ode mne. Panoval tam zmatek, skákali jsme z okna autobusu. Nechci na to víc vzpomínat."

Starší pán, který nechtěl být jmenován, uvedl další důvod k návratu do vlasti: "Protože v Londýně se atentáty opakovaly a tady byla nedostatečná bezpečnostní opatření, k hotelu mohl jezdit každý." Po atentátech se sice bezpečnost zlepšila, ale přesto raději odjel, nevyloučil však, že se v budoucnu do Šarm aš-Šajchu vrátí.

Ředitel Thomayerovy nemocnice Petr Malý, který turisty doprovázel, sdělil, že lidé byli otřeseni: "Některým jsem musel dávat v letadle tišící prostředky. Až  na palubě jim došlo, co se stalo a co se mohlo stát." Upozornil, že turistům hrozí stavy úzkosti, deprese a mohou trpět nespavostí.

Jeden člověk byl po příletu převezen do nemocnice se žaludečními potížemi. Podle zprávy ČTK byl mezi lidmi i zraněný Čech, ale popíral jak Petr Malý, tak mluvčí ČSA Jitka Novotná. Turisté dokonce tvrdili, že žádného turistu rozbité sklo nepořezalo, že šlo o fámu.

Reklama

Související témata:

Související články

Exploze v egyptském letovisku zabily 88 lidí

Podle nejnovější bilance si tři exploze egyptském letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře v noci na sobotu vyžádaly 88 mrtvých, včetně několik cizinců. Mezi nimi...

Zmatek v Egyptě: turisty informují lidé z ČR

Čeští turisté, kteří jsou nyní v Egyptě na dovolené tvrdí, že v zemi jim nikdo situaci detailně nevysvětlil. Většinu informací o tom, co se v Egyptě stalo,...

Výběr článků

Načítám