Hlavní obsah

Exploze v egyptském letovisku zabily 88 lidí

KÁHIRA/PRAHA

Podle nejnovější bilance si tři exploze egyptském letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře v noci na sobotu vyžádaly 88 mrtvých, včetně několik cizinců. Mezi nimi jsou dva  Britové, dva Italové, Ukrajinec, Rus, Nizozemec a také jeden Čech. Podle britského ministerstva zahraničí nejsou identifikována 34 těla. Zraněno bylo na 200 osob, 23 jsou v kritickém stavu.

Článek

Jde o vůbec nejkrvavější teroristický útok proti turistickým cílům v Egyptě. K atentátům se přihlásila neznámá skupina al Kajdá v zemích Levanty a v Egyptě. "Tato operace je reakcí na síly zla, které prolévají krev muslimů v Iráku, Afghánistánu, Palestině a Čečensku," stojí v textu zveřejněného na islámských internetových stránkách. Jeho autenticitu však nelze ověřit.

Exploze přišly v době vrcholné turistické sezóny.

Podle guvernéra provincie Jižní Sinaj vybuchly téměř současně tři nálože, z toho dvě byly nastraženy v autech a jedna pravděpodobně v zavazadle. Nejsilnější exploze zasáhla hotel Ghazala Gardens v lokalitě luxusních hotelů Naama Bay. Hotel je zcela zničen.

Další nálož explodovala v bazaru v asi šest kilometrů vzdáleném městě Šarm aš-Šajch. Třetí nálož vybuchla na parkovišti poblíž hotelu Mövenpick, který leží rovněž v Naama Bay. Všechny výbuchy byly zřejmě sebevražedné atentáty.

Tragédie v hotelu Ghazala Gardens

V hotelu Ghazala Gardens zaútočil sebevražedný atentátník. Guvernér Mustafa Afífí uvedl, že auto napěchované výbušninami vjelo dovnitř hotelu i přes snahu ochranky zastavit jej. Přední stěna hotelu byla úplně zničena a záchranáři se domnívají, že pod troskami by ještě mohli být uvězněni lidé. "Sebevražedný atentátník prorazil závoru u vjezdu do hotelu. Příslušník ochranky se ho pokusil zastavit, ale on se prohnal recepcí. Pak následovala obrovská exploze," uvedl nejmenovaný zaměstnanec hotelu pro agenturu AFP.

"Strana hotelu obrácená k moři je silně poškozena, část se zřítila," uvedl jeden z místních obyvatel. "Kolem hotelu je mnoho těl přikrytých bílými plachtami se skvrnami od krve. Na místo se sběhla spousta lidí, ale asi 600 policistů uzavřelo okolí," dodal.

Několik set metrů od hotelu Ghazala Gardens vybuchlo auto na parkovišti hotelu Mövenpick. Tragické následky měla rovněž exploze na parkovišti minibusů v bazaru v Šarm aš-Šajchu. Podle jednoho z úředníků citovaného agenturou AP zabila 17 egyptských dělníků, kteří seděli na zahrádce blízké kavárny.

"Viděl jsem auto vyletět do vzduchu, lidé utíkali," řekl majitel blízké restaurace Yehya Mohammed.

Chaos a panika

Výbuchy, které rozbily okna v okruhu několika kilometrů, způsobily velký zmatek.  Mnoho lidí mělo strach z dalších bomb. Mezi šokovanými turisty, kteří se snažili z místa exploze uniknout propukla panika .

 "Nikdy v životě jsem neviděla tolik lidí s rozpáranými břichy a vážnými zraněními. Nevěděla jsem, komu dřív pomoci," řekla jedna z ošetřovatelek v nemocnici Šarm aš-Šajchu.

"Nevěděli jsme, kam je dávat, koho ošetřit dřív - ty s amputovanými údy, ty popálené nebo ty z přeplněných sanitek," řekla ošetřovatelka. "Někteří měli úplně otevřená břicha," pokračuje a dodává: "Ty ženy byly určitě turistky, avšak většina obětí a mrtvých jsou Egypťané".

"Někteří byli popáleni na 100 procentech povrchu těl. Nebyli mrtví, křičeli bolestí," říká Mahmúd abú Arab, jeden z ošetřovatelů jednotky intenzivní péče. "Byl to ten nejstrašnější den mého života a také ten nejbolestivější," dodává.

Oběti jsou hlavně Egypťané

Oběti útoků jsou především Egypťané, kteří byli na tržišti, nebo zaměstnanci hotelů. Mezi zahraničními turisty utrpělo zranění podle egyptského ministerstva turistiky 28 lidí. Zraněno bylo 13 Italů, pět Britů, tři Španělé, tři Saúdští Arabové, Ukrajinec, Rus, Turek a izraelský Arab.

Oblast je oblíbenou destinací, míří do ní zejména vyznavači potápění a vzhledem k vysokým teplotám mnozí navštěvují bazar i restauraci až v noci.

Izraelská armáda nabídla Egyptu svou pomoc při vyprošťování zraněných v troskách budov. Záchranářské týmy uvedla do stavu pohotovosti. V Sinaji je nyní odhadem na prázdninách asi 10 000 Izraelců.

Šarm aš-Šajch byl považován za jedno z nejbezpečnějších míst v Egyptě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám