Hlavní obsah

Z centra Prahy zmizí další dům z 19. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžte se rozloučit, vyzývají se na sociálních sítích příznivci staré Prahy. Z předpolí Štefánikova mostu v Revoluční ulici zmizí dům z konce 60. let 19. století, na základě demoličního výměru se už u něj objevila ohrada a na ní oznámení o povolení odstranění objektu čp. 1502. Majitel, společnost RSJ Investments, mezi jejíž vlastníky patří miliardáři Karel Janeček či Libor Winkler, v exponovaném místě hodlá postavit polyfunkční dům s veřejnou pasáží.

Foto: Petr Janiš, Právo

Dům v Revoluční ulici před demolicí

Článek

Původní dům není památkově chráněn, přitom podle svých zastánců, mezi něž patří Národní památkový ústav (NPÚ) a Klub Za starou Prahu, vyniká bohatě plasticky zdobenou fasádou „mezi romantizujícím historismem a ranou novorenesancí“ a představuje příklad vývoje pražské architektury 19. století. Dům také stojí v řadě dalších stejně starých staveb při východní straně Revoluční ulice.

Dům podle NPÚ vyniká bohatě plasticky zdobenou fasádou a představuje příklad vývoje architektury 19. století

Rozhodování se dělo před rokem 2015, kdy si RSJ Investments objednala u architektky Evy Jiřičné a ateliéru AI Design návrh novostavby v pohledově exponovaném místě. Investor si také opatřil posudky, podle nichž byl historický dům necitlivě v 70. letech 20. století upraven na středisko OÚNZ.

Foto: Vizualizace AI Design

Starší návrh, který svým jménem zaštítila Eva Jiřičná.

Podle posudků se dům také nachází „v nárožní pozici, pro kterou původně nebyl koncipován“, protože blíže k Vltavě stávaly výrazné novogotické Eliščiny lázně. Zbořeny byly za 2. světové války. K Vltavě tak zůstala obrácena nezamýšlená štítová zeď domu, v posledních desetiletích se z ní stal reklamní nosič.

Prahou po stopách kubismu aneb Kde si dáte hranatý věneček

Cestování

Podle vědecké rady ředitelky NPÚ taková situace nemusela skončit demolicí a nahrazením novostavbou. Rada demolici označila za krajní řešení, po­ukázala také na Pražskou památkovou rezervaci, která má hodnotnou architekturu chránit. I ministerstvo kultury označilo v roce 2012 demolici za nepřípustnou. Situaci však zvrátilo rozkladové řízení za ministryně Aleny Hanákové (za TOP 09).

Developeři hrozí zavřením Džbánu, pokud jim magistrát neustoupí

Domácí

Rozhodující slovo pak připadlo památkářům magistrátu. Podle jejich závěrů je dům

v Revoluční možné zbořit, pokud se zachovají „hodnotné uměleckořemeslné prvky (čtyři kusy kovaných mříží před balkony a sedm konzol s mužskou hlavou)“. Ty mají být podle výroku magistrátních památkářů „nejlépe umístěny v rámci novostavby“ nebo nabídnuty muzeím. Padla tím překážka pro vydání demoličního výměru.

Upravují návrh

Jak bude nakonec novostavba přesně vypadat, není ještě zřejmé, ateliér AI Design nyní podle deníku E15 upravuje svůj starší návrh. RSJ Investments podle člena představenstva Lukáše Musila hodlá postavit polyfunkční dům s veřejnou pasáží a městskými funkcemi v parteru.

„Naším cílem je, aby se nárožní místo Revoluční ulice ze současného dopravního uzlu vrátilo ke své původní funkci – být aktivní součástí města, kde lidé žijí a tráví volný čas,“ řekl Musil.

Tajuplná Stínadla Jaroslava Foglara ožila na pražské výstavě

Tipy na výlety

Ministerstvo kultury a magistrátní památkáři v poslední době nezabránili žádné z demolic, proti nimž vystupovali příznivci kvalitní architektury i staré Prahy. Padl tak Kozákův dům na Václavském náměstí či brutalistní Transgas kousek nad ním. Kompletní přestavbou prochází bývalý brutalistický hotel InterContinental na pomezí Starého Města a Josefova.

Budovy Transgasu začnou mizet na přelomu března a dubna

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám