Hlavní obsah

Tajuplná Stínadla Jaroslava Foglara ožila na pražské výstavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctého prosince 1938 se objevil v populárním časopise Mladý hlasatel obrázkový seriál o klubu Rychlých šípů. Jeho autor, legendární Jaroslav Foglar (1907-1999), netušil, jaký fenomén vypouští do světa mladých. Brzy se v příbězích objevila Stínadla - městská čtvrť skutečná, nebo vymyšlená?

Foto: Vratislav Konečný

Rychlé šípy na scéně, pětice čestných chlapců

Článek

Rychlé šípy po válce ještě chvíli vycházely v časopise Vpřed, poté je oficiální propaganda nahradila Pionýrskou organizací a jejími tiskovinami, nebyly ale všechny špatné.

Když Rychlé šípy vyšly poprvé, Foglar, známý ve skautském hnutí jako Jestřáb, nepředpokládal, že nastartoval dlouhé pokračování příběhu chlapeckého klubu.

Byla či nebyla?

Velmi záhy se v příbězích objevil pojem Stínadla. Tam se dostala pětice Rychlých šípů ze své čtvrti Druhá Strana. Kde se Stínadla nacházejí a zda jsou skutečná, to Foglar nikdy neprozradil. Je tajemná čtvrť obývaná Vonty v Praze? Stínadla mohla také být třeba v ústeckých Předlicích, kde Foglarovi rodiče bydleli a Jaroslav se starším bratrem Zdeňkem trávili část dětství. Generace převážně kluků, ale i děvčat se snaží rozluštit toto tajemství, i když současné generace příběhy, které ti starší v mládí hltali, už tolik nezajímají.

Foto: Vratislav Konečný

Autor knih pro mládež se narodil na přelomu století, vše kolem něj se rychle rozvíjelo.

Foglarovi a jeho pražským inspiracím se věnuje interaktivní výstava v Domě U Zlatého prstenu, který se nachází u Ungeltu na Starém Městě. Výstava má název Město jako přízrak – pražské inspirace Jaroslava Foglara a představuje MĚSTO jako svět chlapeckých příběhů a dobrodružství.

Foto: Vratislav Konečný

Foglarův svět byl plný chlapeckých dobrodružství, velkoměsto se teprve probouzelo k životu.

Zaměřuje se na Rychlé šípy a přibližuje dobu třicátých let, s předpokládaným zasazením děje do Prahy. Velká mapa Stínadel s tajemnými zákoutími, úzkými klikatými uličkami, dvorky a plácky vtahuje do děje kreslených příběhů, a zároveň na starých fotografiích a dokumentech ukazuje pro současníky poněkud mystickou tvář staré Prahy.

Foto: Vratislav Konečný

Stínadla byla zaplavena různými nápisy.

Ve čtvrti záhadných Vontů

Tady, v Haštalsko-anežské čtvrti, rozehrál mladý Foglar své příběhy, v uličkách kolem kostela svatého Haštala najdete na zdech mnoho křídových nápisů týkajících se Rychlých šípů a symbolu Velkého tajemství, proslulého ježka v kleci. Je tu i ulice Ve stínadlech.

Foto: Vratislav Konečný

Létající kolo, tehdy se to jevilo jako převratný vynález.

Výstava uchvátí nejen čtenáře foglarovek. Je skvěle připravená, budete mít pocit, že se touláte úzkými uličkami spoře osvícenými petrolejovými lampami a s někým neviditelným za zády postupně rozplétáte tajemství Jana Tleskače a jeho vynálezu létajícího kola.

Foto: Vratislav Konečný

Po Praze jezdila i pohřební tramvaj.

K tomu zhlédnete i ukázky filmové tvorby, v níž se objevily Rychlé šípy, tajemní Vontové a jejich žlutý špendlík jako poznávací znamení, a také proslulé Bratrstvo kočičí pracky. Bylo to v dobách drsně nedrsných, kdy nejhorším nadávkou bylo Himbajs, plantážníku! Místo dnešního Wow znělo U Joviše.

Foto: Vratislav Konečný

Bratrstvo kočičí pracky, věční soupeři Rychlých šípů

Kolem kostela svatého Jakuba chodil úzkými uličkami od roku 1925 jako zaměstnanec papírenské firmy Jaroslav Foglar a toto prostředí bylo jeho inspirací, později i okolí anenského areálu.

Obrazy Prahy první poloviny 20. století dokreslují atmosféru

Pojďte se projít starou Prahou a připravte se na různá překvapení, která pro vás autoři výstavy připravili. Expozice je umístěna v podzemí, v nadzemní části Domu U Zlatého prstenu najdete obrazovou galerii s motivy Prahy první poloviny 20. století.

Foto: Vratislav Konečný

Uličky Starého Města osvětlené plynovými lampami působily ponuře.

Díla realisticky zachycují například dřevařské ohrady na neregulovaném nábřeží, pochmurné ulice později asanovaného židovského města, motivy z osad, které se nacházely z branami města.

Právě obrazy staré Prahy připomenou, co bylo Foglarovou inspirací při psaní populárních příběhů pro mládež.

Foto: Vratislav Konečný

Ve Stínadlech: ulice u kostela svatého Haštala připomíná dobrodružství Foglarových příběhů.

Výstava potrvá do září 2022.

Stálou expozicí muzea je skvělá multimediální Praha Karla IV. – středověké město. Obě výstavy jsou poměrně časově náročné, zhlédnout je najednou umenší dojem.

Otevírací doba mimo pondělí od 9 do 18 hodin.

Pražské rezidence českých panovníků. Ne vždy vládli z Pražského hradu

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám