Hlavní obsah

Vývrat stromu na Ústecku odhalil fosilie

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývrat břízy u skalního města v Tiských stěnách na Ústecku odkryl ke konci loňského roku pískovcovou vrstvu s fosiliemi z druhohor. Nález zkamenělin ohlásil Správě Národního parku České Švýcarsko německý turista.

Foto: Muzeum města Ústí n. L. – Jiří Preclík

Geoložka ústeckého muzea Zuzana Vařilová s nálezem fosilie

Článek

Její pracovníci ve spolupráci s geoložkou Muzea města Ústí nad Labem nález zdokumentovali, část fosilií byla vyjmuta z pískovcového masívu a byla přemístěna do muzejního depozitáře.

Jihočeské muzeum zve na mamuta a meteorit

Cestování

Zkameněliny pocházejí z geologického období křídy, jejich stáří je odhadováno na zhruba 90 milionů let. „Středně zrnitý až hrubozrnný pískovec takzvaného bělohorského souvrství obsahoval několik otisků schránek mořských mlžů i chodbičky po vrtání červů v písku původního mořského dna,“ řekla geoložka Muzea města Ústí nad Labem Zuzana Vařilová.

Nejzachovalejší fosilie, jejíž otisky jsou k dispozici jako takzvaný pozitiv i negativ, je druh Mytiloides labiatus, který je pro oblast Labských pískovců typický.

Našli jsme kosti bojovníků z bitvy u Lipan, hlásí odborníci

Věda a školy

„Zdokumentování a přenesení nálezu do muzejní sbírky bylo možné především díky správnému postupu návštěvníka, který nám nález ohlásil. Pokud by fosilie zůstaly delší dobu odkryté, poměrně rychle by zvětraly a zanikly,“ doplnil geolog Správy Národního parku České Švýcarsko Jakub Šafránek.

Pestrost zkamenělého světa Labských pískovců si veřejnost bude moci prohlédnout již koncem letošního února v Muzeu města Ústí nad Labem, které připravuje k tomuto tématu výstavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám