Hlavní obsah

Vyvadila už nechtějí ani na Nejvyšším správním soudu

BRNO

Soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) a donedávna náměstek ministra spravedlnosti Jiří Vyvadil to má poslední dobou těžké. Paroubkův muž po nuceném odchodu z ministerstva spravedlnosti čelí tlaku, aby odešel i z NSS. Pokud se Vyvadil do pondělí nevzdá funkce soudce, vedení NSS s ním chce zahájit kárné řízení. Informaci potvrdila Novinkám mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Článek

Nespokojenost dal najevo šéf NSS Josef Baxa společně s dalšími členy správního soudu při středečním setkání s Vyvadilem. "Společně jsme JUDr. Vyvadilovi důrazně vytkli opakované a závažné porušování soudcovských povinností a vyzvali jsme jej, aby z toho vyvodil důsledky," uvedl Baxa. 

"Poskytli jsme mu čas do pondělí 6. března k tomu, aby se vzdal funkce soudce. Pokud tak JUDr. Vyvadil neučiní, jsem rozhodnut podat návrh na zahájení kárného řízení a navrhnout jeho odvolání z této funkce," dodal předseda NSS. Nyní je Vyvadil na dovolené, kterou mu Baxa nařídil.

Pro premiéra Jiřího Paroubka je rozhodnutí soudu "překvapivě rychlé" a osobně je mu to líto. Přes svoji mluvčí vzkázal, že Vyvadil má z lidského hlediska jeho plnou podporu.

"Jsem rád, že pan Vyvadil už u mě není náměstkem... Je pro mě pozitivní, že se soudy a soudci umí s takovou věcí vypořádat sami. Domnívám se, že pan Baxa a vedení Nejvyššího správního soudu toto rozhodnutí učinili po zralé úvaze, a já ho respektuji," řekl ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU). Vždy prý poukazoval na to, že Vyvadil nebyl jen náměstkem, ale i soudcem, avšak jeho poslední výroky a rozhovory této funkci odporovaly.

Vyvadil, za kterého se postavil premiér Jiří Paroubek, byl terčem kritiky ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU). Vyvadil se setkal kvůli kauze Setuza v lednu s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem, Němce však o tom neinformoval. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Paroubek pokáral ministra Němce

Předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) se ve středu po zasedání vlády pustil do ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU). Paroubkovi vadí Němcovo...

Výběr článků

Načítám