Hlavní obsah

Vyšší příspěvek k penzím narazil

Právo, Kateřina Brožová

Komunisté znovu otevřou diskusi o výši jednorázového příspěvku, který chce v únoru příštího roku vyplatit vláda všem důchodcům. Zatímco podle dosavadní koaliční dohody by mělo seniorům přistát navíc 900 korun, poslanec za KSČM Miloslav Opálka navrhuje 1200 korun. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) je pro. Návrh by podle ankety Práva podpořila i většina opozičních stran. Jenže lidovce a babišovce nápad spíš naštval.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ve středu návrh předložím v sociálním výboru Sněmovny. Vláda původně navrhovala 200 korun přidat důchodcům měsíčně, což neprošlo. Těch 1200 korun je jen polovina toho, co by bylo za rok důchodcům vyplaceno, peníze na to musí být,“ řekl Právu Opálka.

Nápad přitom nepřichází z jeho hlavy. Tento požadavek rozeslala všem poslaneckým klubům Rada seniorů ČR, ale osvojili si jej jen komunisté. Návrh v době poměrně vysokého růstu ekonomiky není v rozporu ani s postojem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Těmto snahám rozumím, pravidelná valorizace je v příštím roce totiž velmi nízká. O případném zvýšení jednorázového příspěvku ale musíme napřed jednat v koalici, má to významný rozpočtový dopad a rozpočet je věcí celé vlády,“ uvedl pro Právo s tím, že návrh zařadí na příští jednání koaliční rady.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Valorizace penzí podle zákona – zvýšení o třetinu růstu reálné mzdy a o inflaci – dosáhne příští rok v průměru jen 40 korun. Opálkův návrh se líbí ministryni práce Marksové. Obává se však, že narazí u dalších koaličních stran – KDU-ČSL a ANO. „Koaliční shoda byla na 900 korunách, tak nevím, zda by se to podařilo změnit,“ uvedla pro Právo.

Bělobrádek: Proč ne hned tři tisíce?

„Pro mě je to určitě přijatelné. Na vládu jsem na jaře nesla návrh na valorizaci důchodů stejnou jako letos – v průměru 200 korun měsíčně, ale neuspěli jsme. Pro byla jen ČSSD,“ řekla Právu.

U ministra financí Andreje Babiše (ANO) s požadavkem na vyšší rozpočet ministerstva, aby vyšší příspěvek mohlo důchodcům vyplatit, nepochodí. „Já bych byl také pro vyšší příspěvek důchodcům, ale musela by si paní Marksová najít ty peníze v rámci rozpočtu svého ministerstva. My jsme schválili rozpočet, kde se počítá s částkou 2,7 miliardy korun na příspěvek 900 korun. Ten rozdíl činí asi 900 miliónů,“ řekl Právu. Ministryně však tvrdí, že peníze navíc ve svém resortu nemá.

Její návrh rozčílil i vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). „Jestli ČSSD podpoří návrh KSČM na 1200 korun, tak já budu hlasovat pro zvýšení příspěvku na tři tisíce korun. Když už, tak už,“ prohlásil.

Kdyby to bylo na úkor těch desetimiliardových dotací, které si pan Babiš posílá sám sobě, tak ať to mají raději důchodci.
Miroslav Kalousek

Nelíbí se mu, že soc. dem. hodlá diskusi o výši příspěvku otvírat, když už se koalice jednou dohodla. Stejně jako Babiš Bělobrádek míní, že Marksová by si peníze na návrh měla najít ve svém rozpočtu. „Pak ať vyplatí důchodcům třeba 50 tisíc,“ řekl Právu.

Místopředseda lidovců Jan Bartošek uvedl: „Jsem spíše pro systémová řešení. Za sebe bych se spíše zasazoval o smazání rozdílu ve výši důchodu mezi muži a ženami. Průměrně je to tři tisíce korun v neprospěch důchodkyň a to je příliš. Řada zemí EU je na tom daleko lépe,“ uvedl pro Právo. Důchodcům by však jinak přidal rád. „Každá koruna navíc je dobrá,“ dodal.

Opálkův návrh by kromě KSČM a ČSSD, jež mají dohromady 83 hlasů z 200, mohli podpořit někteří další opoziční poslanci. „Určitě to podpoříme. Než vynakládat miliardy na podporu protizákonných imigrantů, tak by tyto peníze měly být alokovány na podporu našich seniorů,“ řekl Právu šéf SPD Tomio Okamura.

I jeho bývalá strana Úsvit-NK hodlá pro návrh hlasovat. „Je třeba důchody zvyšovat celkově, protože jednorázový příspěvek je málo. ČR ekonomicky roste a zlepšení situace důchodců by mělo být jasným a logickým krokem,“ řekl Právu Marek Černoch. Původní Úsvit přivedl do Sněmovny 14 poslanců.

Překvapivá podpora

Návrh by překvapivě možná podpořila i ODS (16 mandátů). Té by se však více líbilo, aby se důchody valorizovaly trvale. „Částka 1200 je správná, ale lepší by bylo, aby se vyplatila stovka měsíčně a aby o tuto částku byly důchody navýšeny trvale. Dali bychom to raději do valorizačního vzorce. Aby to nebyl jednorázový, ale trvalý příspěvek, aby se podle něj navýšily důchody i v dalším roce,“ řekl Právu šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Pro vyšší příspěvek by prý byla ochotna zvednout ruku také TOP 09 (26 hlasů), ale za určitých podmínek.

„Kdyby to bylo na úkor vědy a výzkumu, tak ne, s tím zásadně nesouhlasím. Ale kdyby to bylo na úkor těch desetimiliardových dotací, které si pan Babiš posílá sám sobě, tak ať to mají raději důchodci,“ řekl Právu první místopředseda Miroslav Kalousek.

Původní návrh vlády hovořil o tom, že důchodci dostanou jednorázový příspěvek už letos v prosinci, a to 600 korun. Ve Sněmovně však vláda nestihla prosadit kvůli odporu pravice příslušnou novelu ve zrychleném čtení, takže vyplacení příspěvku posunula na únor a navýšila na 900 korun.

O důchodech jednalo v pátek i předsednictvo ČSSD. „Shodli jsme se, že chceme otevřít debatu nad změnou zákona o valorizaci důchodů, aby vláda mohla valorizovat nad rámec inflace a nad rámec jedné třetiny růstu reálných mezd,“ sdělil Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám