Hlavní obsah

Výsledky senátních voleb se už nezmění, soud stížnostem nevyhověl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky letošních senátních voleb se už měnit nebudou. Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl ani posledním dvěma stížnostem. Celkem jich po volbách dostal pět. Informovala o tom mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Výsledky voleb do Senátu jsou definitivní

Článek

Speciální volební senát řešil v úterý zejména stížnost hnutí Pražané za svá práva. Hnutí žádalo, aby soud zrušil hlasování v Praze 2, kde lidé zvolili senátorem Libora Michálka (za Piráty).

Argumenty stížnosti směřovaly proti celkové koncepci volebního systému a proti tomu, že klíče od volebních místností v pražském obvodu prý měli nejen předsedové komisí, ale i školníci a další správci budov. Podle hnutí to mohlo vést k manipulaci s hlasy. "Soud podání zamítl, protože primárně nenapadalo konkrétní okolnosti volby, ale zákonnou úpravu," uvedla Dostálová.

NSS v úterý odmítl také další podání, které se týkalo obvodu číslo 77 s centrem ve Vsetíně. Stížnost byla nejasná a soudci jejího autora marně vyzývali k odstranění vad.

Chyby při sčítání

Minulý týden se NSS postupně vypořádal se třemi stížnostmi. Soudci například zjistili chyby při sčítání výsledků senátních voleb v jednom z okrsků na Šumpersku, ale přesto nenařídili opakování voleb. Chyba totiž neovlivnila celkové výsledky voleb v obvodu.

Další neúspěšná stížnost zpochybnila hlasování na Benešovsku. Podal ji volič z obce Sázava, v níž se letos nevolilo. Z benešovského volebního obvodu se Sázava přesunula do obvodu číslo 40 s centrem v Kutné Hoře, kde budou senátora vybírat až v roce 2016. Podle NSS ale změna hranic obvodu sleduje legitimní cíl a nepředstavuje porušení práv.

Jedna stížnost směřovala proti okolnostem krajských voleb v Královéhradeckém kraji. Nejvyšší správní soud ji musel odmítnout, krajskými volbami se totiž zabývají jednotlivé krajské soudy.

Po senátních volbách před dvěma lety směřovalo k NSS 16 stížností, soud žádné nevyhověl. Soudci v minulosti opakovaně uvedli, že důvodem pro zneplatnění hlasování nejsou ani prokazatelné chyby, které však nemohly ovlivnit celkový výsledek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám