Hlavní obsah

Výslech Nečase byl monolog, atmosféra byla vzrušená

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rav, jfk

Policie v kauze Jany Nagyové v pátek vyslechla i bývalého premiéra Petra Nečase a poslance Borise Šťastného. Advokát Nagyové Eduard Bruna po Nečasově výpovědi uvedl, že šlo o jeho monolog, který se obešel bez dalších otázek policistů.

Petr Nečas exkluzivně pro Novinky.cz o svém výslechu a kauze NagyováVideo: Novinky

 
Článek

„Šlo o ty trafiky,“ uvedl Bruna s tím, že expremiér neodpovídal na otázky vyšetřovatelů, ale podal pouze vlastní výpověď k celé kauze. „Vypovídal, ale formou monologu. Žádné otázky nebyly, on vypověděl svůj monolog a tím to skončilo,“ uvedl Bruna.

Advokát Tomáš Sokol, který v kauze Jany Nagyové vystupuje jako obhájce vojenského zpravodajce Ondřeje Páleníka, označil atmosféru výslechu za vzrušenou.

„Každý máme svou představu o tom, co je vzrušená atmosféra. Já bych to tak neřekl. Znám vzrušenější atmosféru,“ podotkl Bruna.

Ištvan byl u výslechu

Výslechu se účastnil i vrchní státní zástupce Ivo Ištvan a podle informací Práva byl v budově přítomen i šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Poslanec Šťastný, který vypovídal před Nečasem, se při příchodu na služebnu omezil na stručný komentář, že přišel splnit občanskou povinnost. Již dříve však vyloučil, že by byl v kontaktu s hlavní aktérkou případu nebo se jakkoliv podílel na rozdělování funkcí. Při odchodu dodal, že byl dotazován na průběh projednávání daňového balíčku. Další informace nesdělil s poukazem na závazek mlčenlivosti.

Vyslechli i Kalouskova náměstka

Policie vyslechla v pátek také náměstka ministra financí pro hospodaření s majetkem státu a informatiku Zdeňka Zajíčka. Právě on měl na starost výběr a jmenování nových zástupců státu do orgánů firem se státní účastí. Jeho výslech trval podle Zajíčkových slov zhruba dvě hodiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Příchod Petra Nečase k výslechu

„Ministerstvo financí má svoji strukturu a úsek, který mám v odpovědnosti, má na starosti správu majetkových účastí. Také administraci celého procesu jmenování a odvolávání z funkcí. Proto jsem poskytoval vysvětlení,“ uvedl Zajíček v půl druhé odpoledne při svém odchodu z policejní služebny v Praze Na Perštýně. Podrobnosti kolem své výpovědi odmítl komentovat.

Nečas si výslech vykřičel

Nečas se před pár dny vyjádřil, že si pozvání na policii musel doslova vykřičet.

Státní zástupce požádal Sněmovnu o Nečasovo vydání v souvislosti s údajným uplácením trojice bývalých poslanců, kteří se vzdali mandátu pro nesouhlas s daňovým balíčkem a následně nastoupili na lukrativní posty do firem se státní účastí.

O Nečasově vydání bude mandátový a imunitní výbor jednat příští středu. Podle všeho však doporučení nevydá a vyžádá si od policie další materiály.

Reklama

Výběr článků

Načítám