Hlavní obsah

Vysílačka Libuše opět promluvila. Po desítkách let

Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Vysílačka Libuše v sobotu opět promluvila. Signál vyslaný z půdy domu v Lázních Bohdaneč u Pardubic zachytily stovky možná tisíce radioamatérů.

BEZ KOMENTÁŘE: Vysílačka Libuše opět promluvilaVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Vysílání autentických šifrovaných depeší proběhl z místa, odkud před 75 lety telegrafista výsadku Silver A Jiří Potůček 30. března 1942, poslal do centrály v Londýně další ze série zpráv.

„Podařilo se nám spojit s takřka s celým světem, především s Anglií. Mezi příjemci byl o vysílání značný zájem. Zprávy obsahovaly původní zpravodajské informace vysílané výsadkem Silver A,“ přiblížil mluvčí České obce legionářské Miloš Borovička.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Libuše vysílala opět z Lázní Bohdaneč.

Éterem zazněla i poslední Potočkova depeše z 26. června 1942 z Bohdašína u Červeného Kostelce na Náchodsku, kde Libuše našla úkryt v tamní škole v bytě učitele Ladislav Satrana: Všichni naši spolupracovníci jsou zatčeni. Lidé nedůvěřiví. Fred, je nezvěstný. (kpt. Alfréd Bartoš pozn.red).

Vysílačku zprovoznili radioamatéři

Repliku Libuše postavili a zprovoznili legionáři spolu s královéhradeckými radioamatéry. Návštěvníci mohli na sobotní akci v Lázních Bohdaneč věnované 75. výročí výsadku Silver A vidět i kompletní londýnský port, kde Potůčkovy zprávy Angličané přijímali a dešifrovali.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Libuše vysílala opět z Lázní Bohdaneč.

Výkonem pouhých 25 Wattů představovala patrně nejznámější česká vysílačka vysílající v pásmu 3-7MHz významem účinnou zbraň výsadkářů Potůčka, Bartoše a Josefa Valčíka. Trojice parašutistů s takřka všemi spolupracovníky postupně zahynula. Půda domu v areálu rybářských sádek na konci Lázní Bohdaneč doposud ukrývá kus původní antény z někdejšího Potůčkova vysílacího stanoviště.

Charakteristický zvuk

Libuše, jejímž prostřednictvím mělo dojít k obnově kontaktů mezi domácím a zahraničním odbojem ztraceném v říjnu 1941, postupně putovala z bohdanečského domu manželů Hrabových, do strojovny lomu Hluboká u Ležáků po poslední štaci na podkrkonošském Bohdašíně.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Libuše vysílala opět z Lázní Bohdaneč.

Silver A vysadili Angličané na území protektorátu Čechy a Morava koncem roku 1941 spolu se skupinami Silver B a Anthropoid, strůjci atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. „První akce proběhla v místě seskoku u středočeských Podmok. Další probíhají chronologicky v místech někdejší působnosti členů výsadku Silver A. Sobotní vysílání Libuše, mající v éteru charakteristický zvuk, byl pouze bonbónek na dortu,“ přiblížil předseda Klubu vojenské historie strážní roty Nazdar Vilém Fencl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám