Hlavní obsah

Vysílací radu si zvolila koalice s komunisty

– PRAHA
Novinky, Marie Königová, Naďa Adamičková

Plně v režii vládní koalice a komunistů se včera odehrálo druhé kolo volby členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jejich dohoda totiž zněla: podpora všem kandidátům koalice, jednomu kandidátovi KSČM a na poslední chvíli doporučili unionisté, aby byl kvůli veřejnosti do rady zvolen také jeden zástupce ODS.

Foto: Jiří Šmucler

Mobilní stánek umění v Paříži v blízkosti Institutu arabského světa

Článek

Sněmovna tak navrhne Špidlovi, aby k šesti členům, kteří prošli hlasováním již před čtrnácti dny, jmenoval do orgánu, který je mj. oprávněn udělovat a odnímat licence na vysílání, dalších pět jmen. Zasednou v něm lidovecký kandidát Petr Kolář, zástupce KSČM Daniel Novák, soc. dem. kandidáti Katarína Vaculíková a Václav Žák a bývalý poslanec ODS František Pejřil.

Ti doplnili Jana Kostrhuna, Evu Kantůrkovou a Petra Pospíchala (všichni za ČSSD), Dalibora Matulku (KSČM), Jiřího Šenkýře (KDU-ČSL) a Milana Jakobce (za US-DEU).

Velká mediální rada tak má již jedenáct ze třinácti členů a může začít plně pracovat včetně přijímání závažných rozhodnutí. K těm totiž je nutná podpora nejméně devíti členů.

Vládní koalice má přitom osm hlasů, dva mají komunisté a jeden ODS. Ačkoli se soc. dem. nepodařilo získat všech devět rozhodujících míst, spoléhá na podporu dvou komunistů, od nichž očekává loajalitu za to, že prošli i díky ČSSD. Právě komunisté však zabránili devítičlenné koaliční převaze, když nedali ani jediný hlas kandidátce US-DEU Miroslavě Škaloudové. Tu nepodpořili ani ministr kultury Pavel Dostál a Miloš Kužvart (oba ČSSD) a Hana Marvanová (US-DEU), což se ukázalo být rozhodující.

O Pejřilovi rozhodne ODS

Zklamána výsledkem je pouze ODS. Podle šéfa jejího klubu Vlastimila Tlustého neodpovídá jeden zástupce jejich strany ve vysílací radě poměrnému zastoupení, o které ODS usilovala. "Ani nemáme moc velký zájem o to, aby nám tam jednoho dva lidi zvolili. Nemohli by totiž nic ovlivnit a ODS by nesla spoluodpovědnost za všechna rozhodnutí rady," řekl Tlustý Právu ještě před hlasováním.

Krátce po oznámení výsledků se v ODS ozvala otázka, zda Pejřil vůbec má do rady nastoupit. Právu to potvrdila Kateřina Dostálová: "Takové vážné rozhodnutí se nemá dělat bez rozmyšlení." Dodala, že rozhodne také názor Pejřila. Ten Právu řekl, že hlavní bude stanovisko klubu ODS. "Podrobím se jeho rozhodnutí. Přesto se domnívám, že můj hlas v radě, byť osamocený, může něco znamenat, a rád bych, aby tu zazněl. Než ale cokoli závazného řeknu, musím se poradit," řekl Pejřil.

Koalice taktizovala

S požadavkem, aby koalice podpořila zastoupení ODS v radě, přišel Karel Kühnl (US-DEU) s odůvodněním, že by jinak koalice čelila kritice veřejnosti a médií za to, že si přivlastňuje rozhodování o elektronických médiích pouze pro sebe. Ačkoli soc. dem nejprve návrh unie odmítla, nakonec Pejřil získal 104 hlasů, což byla včera třetí nejvyšší podpora. Od soc. dem. sice dostal jediný hlas, ale většina členů klubu se při rozhodování o něm odhlásila, čímž jeho volbu usnadnila. Podle informací Práva měl být původně zvolen za ODS nakladatel Ivo Železný, o němž se mělo hlasovat jako o posledním, aby byla jistota, že již nikdo jiný z ODS neprojde. Zřejmě rozhodlo to, že Pejřil je znám z působení ve Sněmovně.

Mandát člena vysílací rady je šestiletý, může být zvolen po dvě funkční období za sebou a plat má stejný jako poslanec, tedy měsíčně 46 500 korun. Zbývající dva členové by měli být dovoleni na jedné z příštích schůzí. Podle Ibla ale někteří členové soc. dem. nechtějí spěchat, neboť se nemohou domluvit na kandidátech.

Reklama

Související témata:

Související články

Vysílací rada podá trestní oznámení

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání podá trestní oznámení kvůli důkazu, který byl použit v arbitrážním sporu ČR se CME. Radní o tom rozhodli na úterním...

Nová vysílací rada po Velikonocích

Nové členy rady pro vysílání by měla Sněmovna volit v úterý 29. dubna. Takový je výsledek dnešní části mimořádné schůze dolní parlamentní komory. Už tradičně...

Výběr článků

Načítám