Hlavní obsah

Vyšetřovatelé obviní aktéry kauzy Promopro, Vondrovi se stíhání vyhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než ročním vyšetřování chtějí detektivové začít stíhat některé aktéry kauzy Promopro z doby českého předsednictví EU v roce 2009. Podle informací deníku se obvinění vyhne ministru obrany Alexandru Vondrovi, který tehdy jako ministr za Evropu za předsednictví zodpovídal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Policisté totiž nemají důkazy, že by přímo Vondra zakázku ovlivňoval. Uvedly to v pátek Hospodářské noviny.

Stíháni mají být někteří z bývalých Vondrových podřízených a podnikatelé, kteří peníze vyvedli do ciziny, píšou HN.

Policisté už podle informací deníku mají doklady, že zakázka na pořádání konferencí byla předražená a že nejméně 135 miliónů odteklo na zahraniční účty neprůhledných firem.

"Nic nebrání tomu, aby se ten případ v nejbližší době posunul dál," řekl listu pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Nechtěl nicméně potvrdit, že policisté oficiálně zahájí stíhání. Mnohé ale podle HN naznačuje to, jak si pochvaluje práci, kterou na případu policisté odvedli. "Musím říct, že byla odvedena perfektně," řekl.

Kulisy příběhu českého předsednictví odhalil zkraje loňského roku analytický útvar ministerstva financí, který pátrá po špinavých penězích. Zakázku na tlumočení, osvětlení, videopřenosy a další služby dostala od úřadu vlády bez soutěže firma Promopro podnikatele Jaroslava Veselého. Úřad vlády jí za ozvučení předsednictví zaplatil 525 miliónů korun. Celkem 378 miliónů pak od Veselého odešlo údajným dodavatelům Promopra. A od nich se dostalo 135 milionů přes londýnskou firmu s ředitelem z Karibiku na účty v Rakousku, k nimž měl přístup Veselého kamarád Libor Veverka.

Policie se případem od loňského února zabývá s podezřením na spáchání trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám