Hlavní obsah

Vyšetřovací komise k reformě policie se sejde 11. července, povede ji Blažek

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Šéfem sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie bude poslanec Pavel Blažek z ODS. Dolní parlamentní komora ho zvolila v pátek dopoledne ve druhém kole. Hlasovalo pro něj 89 poslanců ze 163. Komise by se měla poprvé sejít 11. července.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Šéf komise musí její jednání svolat písemně nejméně tři dny předem.

"Tak mi nezbývá nic jiného, než ho svolat na 11. července v odpoledních hodinách," citovala předsedu ČTK. Na výslechy aktérů by mělo dojít v srpnu. Blažek bude chtít, aby se vyjádřili státní zástupci, ministři vnitra a financí, vedení policejního prezídia i policisté.

Komise by měla vyšetřit okolnosti ohledně situace v policii, které poslední týdny rozdmýchávají spory ve vládní koalici. Zabývat se bude postupem policejního prezidia, policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a také olomouckým vrchním státním zastupitelstvím.

Výsledky by měla Sněmovně předložit do konce října.

Vybrali až napodruhé

Sněmovna vybírala mezi Blažkem a Zdeňkem Ondráčkem z KSČM. Volba se povedla až napodruhé. Pro Blažka hlasovalo v prvním kole 79 zákonodárců, pro Ondráčka 69. Pro zvolení bylo potřeba minimálně 82 hlasů.

Na post předsedy sedmičlenné komise původně kandidoval i Martin Lank z Úsvitu, v pátek ráno ale nominaci stáhl s odůvodněním, že komise musí začít fungovat co nejdříve – a čím více kandidátů, tím menší je šance, že bude nějaký šéf zvolen.

Reklama

Výběr článků

Načítám