Hlavní obsah

Výrok o živnostnících jako parazitech vytočil ministra Kubu

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrok Jana Mládka na sjezdu ČSSD, kde hovořil o živnostnících jako o parazitech, vytočil 1. místopředsedu ODS a ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. V rozhovoru pro Právo ho důrazně odmítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS)

Článek

„Považuji to za nehorázný populistický útok. Je to urážka poctivých živnostníků a jejich rodin a ČSSD naplno představila svůj plán šlápnout na krk aktivním a podnikavým lidem, kteří se o sebe dokáží postarat a nenatahují ke státu ruku. Je třeba si tento vzkaz pamatovat pro volby 2014. Musím se velmi tvrdě proti zmíněnému výroku ohradit,” reagoval v rozhovoru s Právem na Mládkova slova Kuba.

Výrazné výhrady má i k záměru sociálních demokratů na změny v penzijní reformě. Je přesvědčen, že ČSSD ignoruje demografickou křivku stárnutí populace. Pokud reforma penzí neproběhne a občané neponesou větší odpovědnost za svůj život v neaktivní části života, dostane se dnešní střední generace a s ní celá země v budoucnu do neřešitelných problémů.

Na jednoho důchodce již dávno nepracuje 5-6 lidí v produktivním věku, ale díky zlepšující se zdravotní péči se blížíme stavu, kdy se poměr lidí v produktivním a důchodovém věku vyrovná. Problémy pro českou ekonomiku rovněž, jak ministr podotkl, nastanou, pokud by ČSSD prudce zvýšila minimální mzdu.

Kuba se domnívá, že v době ekonomické recese jde takové zvyšování přesně proti zájmům zaměstnanců i zaměstnavatelů a je další brzdou ekonomiky, za kterou chce ČSSD zatáhnout a pošle tím na dlažbu další tisíce lidí.

Daně vyženou schopné za hranice, varuje ministr

Pokud pak sociální demokraté zamýšlejí zvýšit i daně a zatížení podnikatelů, zasáhnou tím silně chod české ekonomiky. Povede to, jak místopředseda ODS tvrdí, k odlivu schopných lidí do zahraničí, kde jim pro práci budou schopni připravit atraktivnější podmínky, vyžene ty schopné ze země a podlomí naši konkurenceschopnost.

„Je to další trestání úspěchu, schopnosti a vzdělání. ČSSD se snaží lidem namluvit, že jsou tu samé bohaté firmy a podnikatelé, které stačí jen pořádně zdanit a je vyhráno. Naprosto si neuvědomuje, že dnes celá Evropa bojuje o konkurenceschopnost a udržení se na trzích proti agresivním asijským ekonomikám. Navíc mě zlobí pokrytectví, neboť ještě před třemi měsíci (šéf ČSSD) Bohuslav Sobotka kritizoval vládní návrh zvýšení DPH a nyní přiznává, že bylo pro udržení veřejných rozpočtů nezbytné,“ poznamenal ministr Kuba.

„Není to zdaleka poprvé, kdy ČSSD převrací svou argumentaci naruby. Před volbami 2010 slibovala 13. důchody z dividend ČEZu, aby za čtyři měsíce po volbách uznala, že to nejde,” konstatoval ministr.

Jediné, co z ekonomických záměrů ČSSD kvituje, je to, že soc. dem. připouští zavedení eura až v okamžiku, kdy bude mít ČR stabilizované veřejné rozpočty a ekonomika na to bude dobře připravena

Anketa

Jak hodnotíte přirovnání některých živnostníků k parazitům?
Je nepravdivé a nevhodné.
66,9 %
Je nevhodné, i když může být částečně pravdivé.
20,7 %
Je pravdivé a přiléhavé.
11,7 %
Nevím
0,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 70128 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám