Hlavní obsah

Výroba paskvilů pokračuje. Vláda nechá obchody otevřené, ale nedovolí do nich chodit

Novinky, ČTK, fia, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda čelí kritice za další opatření, ve kterém lidé postrádají elementární logiku. Z opatření, která mají platit od pátku, vyplývá, že bude omezený pohyb i přes den a lidé budou smět nakupovat jen základní životní potřeby. Přitom ale zůstanou otevřené všechny obchody, tedy i ty, které nabízejí i jiný sortiment. Teoreticky vzato by tam tedy nesměl nikdo nakupovat.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný a místopředseda vlády Karel Havlíček (vpravo) na tiskové konferenci po jednání vlády.

Článek

Na zjevný nesoulad v opatřeních v úterý upozornil server Lidovky.cz.

Ministerstvo zdravotnictví ale na znění opatření trvá. Podle jeho mluvčí Barbory Peterové jde o omezení pobytu na veřejných místech. V minulém týdnu přitom kabinet po upozornění médií opravil usnesení, které nechtěně zakazovalo prodej rozlévaných nápojů v restauracích.

Přehledně: Jaká opatření budou od pátku platit

Domácí

„Dle usnesení vlády ČR se od pátku skutečně omezuje volný pohyb osob se zmíněnými výjimkami,“ uvedla Peterová a potvrdila, že všechny obchody a služby zároveň zůstanou otevřené. „Jde tedy především o to, aby lidé omezili pobyt na veřejných místech, mezi která patří třeba i obchody,“ dodala bez dalšího vysvětlení.

Večer ministerstvo na Twitteru uvedlo, že lidé si mohou jít koupit cokoliv. To je ale v rozporu s tím, co říká vládní nařízení.

Co říká vládní nařízení o omezení volného pohybu osob (uvedena je pouze výjimka týkající se nakupování) Celé opatření zde.
Vláda zakazuje volný pohyb osob na území celé České republiky v době od 05:00 hod. do 22:59 hod. s výjimkou:
cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb (např. nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata), včetně potřeb osob příbuzných a blízkých, zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot, odkládání odpadu.

Nové opatření schválené v pondělí zavádí omezení volného pohybu přes den mezi 05:00 a 23:00. Lidé mohou ven jen z vybraných důvodů. Mezi výjimky patří vedle cest za prací, za rodinou, k lékaři nebo kvůli vyřízení neodkladných úředních záležitostí také cesty nutné k obstarávání základních životních potřeb. Opatření výslovně umožňuje nákupy potravin, léků, drogistického zboží nebo krmiv pro zvířata, cesty za nezbytnými finančními a poštovními službami nebo pro pohonné hmoty. Třeba nákup oblečení nebo keramické dárkové sady by tak byl porušením zákazu, upozornily Lidovky.cz.

Nemluvě o procházení různých obchodů ve snaze koupit vánoční dárky.

Vláda vydala paskvil. Zakázala v restauracích točit pivo i vařit čaj

Ekonomika

Omezení volného pohybu odpovídá čtvrtému stupni protiepidemického systému PES, do kterého se ČR od pátku podle rozhodnutí vlády přesune. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale po pondělním jednání vlády avizoval, že obchody a služby se ani ve čtvrtém stupni zavírat nebudou. Podle dřívějších pravidel mohly zůstat ve čtvrtém stupni PES otevřené právě jen obchody s potravinami, drogistickým zbožím a dalším nezbytným sortimentem.

Všechny obchody musejí podle vládního nařízení od pátku stejně jako nyní dodržovat omezení, podle kterého na jednoho zákazníka připadá 15 metrů čtverečních provozní plochy. Lidé tak na vstup do některých obchodů čekají ve frontách. Opět bude povolen nedělní prodej.

Zákazy piva a kávy musela vláda opravovat

Minulý týden ve čtvrtek vláda z dříve zavedených omezení odstranila kritizované pravidlo, podle kterého restaurace nesměly prodávat pivo do džbánku a lidé si na vánočních trzích nemohli koupit alkohol v lahvích. V nové verzi ale vyhláška zakázala prodej jakýchkoliv rozlévaných nápojů včetně nealkoholických ke konzumaci v restauraci nebo hospodě. Podle ministerstva vnitra šlo o tiskovou chybu, kabinet text usnesení ve čtvrtek opravil. Chybné znění však vyšlo ve Sbírce zákonů.

Lidé si mohou koupit kávu s sebou a vypít ji na ulici

Domácí

Čtvrteční opatření zároveň zakázalo prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci mimo prostory restaurací, a to včetně třeba kávy nebo čaje s sebou. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek řekl, že cílem nařízení je, aby lidé nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem.

Lidé ale o víkendu nové pravidlo často nedodržovali, v pondělí ho vláda upravila tak, že umožňuje odnést si z restaurace s sebou nealkoholický nápoj a také prodej nealkoholických nápojů s sebou. Premiér Babiš zákaz, který sám podepsal, později označil za „totální nesmysl“.

Zákaz kafe s sebou je totální nesmysl, nedá se to pochopit, řekl Babiš

Domácí

Anketa

Budete nakupovat v obchodech i životně nedůležité věci, například dárky, oděvy či boty?
Ano, obchody přeci vláda nechala otevřené.
83,6 %
Ne, není to vládním nařízením dovoleno.
10,3 %
Nevím.
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13264 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám