Hlavní obsah

Vyřízení dědictví nezdržuji já, ale protistrana, míní Svoboda

Právo, jfk
Praha

Bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda odmítá, že by záměrně protahoval řízení o vypořádání dědictví po pražské restituentce Marii Kaprálkové. Jediné zdržení podle něj představuje zadání nových znaleckých posudků na určení ceny nemovitostí, které požaduje protistrana.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyril Svoboda

Článek

„Manželé Kopečtí požádali o nové posudky namísto těch, které sami předložili. Tentokrát bude znalec ustanoven soudem. To je jediný důvod zdržení. Můj postup k žádnému zdržení nevede,“ tvrdí Svoboda.

Dědicové určení v závěti Kaprálkové, o jejíž platnost vedl Svoboda několikaletý soudní spor, se sešli v pondělí u pražské notářky Jiřiny Hlůžkové, která má majetek rozdělit.

Kromě Svobody jsou jimi ještě organizace Domov svaté rodiny, Nadace Jedličkova ústavu a manželé Kopečtí, kteří o důchodkyni ve stáří pečovali. Bývalý politik však jako jediný nepřistoupil na dělení majetku podle závěti. Notářka proto rozhodla, že dědictví rozdělí jiným způsobem, podle dědických podílů.

„Nejste účastníkem řízení, takže vám k tomu nemohu nic říct,“ odmítla v úterý dotazy Práva notářka Hlůžková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dům v pražských Dejvicích, který si Svoboda nárokuje.

Svoboda: Standardní postup

Podle Svobody jde o standardní postup. „Soud (notář) potvrdí nabytí dědictví podle dědických podílů, nedojde-li mezi dědici k dohodě,“ ocitoval Svoboda ustanovení občanského soudního řádu.

Podle advokátky Heleny Kubecové, která zastupuje manžele Kopecké, by se rozdělením podle podílů Svobodova část dědictví – podle závěti jeden milión korun – výrazně zhodnotila.

Například činžovní dům je v posudcích odhadnut na osm miliónů korun, jeho hodnota při případném prodeji by však byla nejspíš několikanásobně vyšší. Proto žádají dva ze tří dědiců posudky nové.

Svoboda protistranu podezírá, že nemovitosti záměrně podhodnotila, aby se vyhnula platbě vysoké dědické daně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám