Hlavní obsah

Výjimky pro nekvalifikované učitele prošly prvním čtením, Gazdík u toho strašil poslance

Novinky, Václav Lang
Praha

Poslanci v prvním čtení podpořili novelu zákona o pedagogických pracovnících, která umožní některým nekvalifikovaným pedagogům zůstat za určitých podmínek ve školství i po lednu příštího roku. Návrh putuje do výborů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zákon předložil ministr školství Marcel Chládek (vlevo)

Článek

Zákon o pedagogických pracovnících, který platí od roku 2004, stanovil napřed na začátek příštího roku povinnost mít na školách pouze kvalifikované pedagogy, tedy ty, kteří mají vysokoškolské vzdělání pedagogického zaměření.

Chládek chce výjimky

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr školství Marcel Chládek proto vypracoval novelu obsahující výjimky pro to, aby někteří nekvalifikovaní učitelé mohli na svých místech zůstat. Důvodem je to, že by se problém týkal zhruba 17 tisíc učitelů, přičemž podle Chládka existují i školy, kde není ani jeden kvalifikovaný pedagog, a od příštího roku by jim proto hrozil dokonce zánik.

Výjimka se má podle novely vztahovat na učitele starší 55 let s 20letou praxí, rodilé mluvčí vyučující cizí jazyk či odborníky z praxe, kteří ale na škole vyučují na zkrácený úvazek.

Problematická je především výjimka, která de facto říká, že výjimku může dostat každý nekvalifikovaný pedagog „v nezbytných případech na nezbytnou dobu“. Proti tomu protestoval například poslanec ODS Adolf Beznoska, který tuto výjimku označil za obezličku, jak obejít pravidla. Navrhnul proto v druhém čtení tuto výjimku odstranit.

Gazdík hrozil poslancům

Podobně argumentovala poslankyně TOP 09 Anna Putnová, podle které není potřeba nekvalifikovaným učitelům udělovat výjimky, neboť si mohou vzdělání doplnit ještě letos, jak to již učinilo asi šest tisíc z těch, kterých se to týká. „Tím pádem se jim otevírá cesta k tomu, aby naplnili podmínky, které po nich zákon požaduje,“ uvedla a podala návrh na zamítnutí zákona v prvním čtení.

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek její návrh podpořil s tím, že Chládkův zákon by byl výsměchem těm učitelům, kteří své zákonné povinnosti splnili. Poslanci ale návrh na zamítnutí novely odmítli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík a Vojtěch Filip na středečním jednání Poslanecké sněmovny

Během jednání bylo ve Sněmovně poměrně veselo. Petr Gazdík (TOP 09 a STAN), který schůzi řídil, napřed mírnil rozruch v jednacím sále napomenutím, podruhé pohrozil „ostřejšími“ pedagogickými prostředky a postrašil vyrušujícím poslancům, že budou muset stokrát napsat „Budu se v Poslanecké sněmovně věnovat projednávaným zákonům.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám