Hlavní obsah

Vyjednavačem za ČSSD je Sobotka, ostatní vyberou až po rozetnutí sporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za ČSSD bude o vládě vyjednávat její předseda Bohuslav Sobotka. Shodlo se na tom ve čtvrtek dopoledne grémium strany. To se ale bude o téže věci bavit ještě za několik dní, plnohodnotný vyjednávací tým má vzniknout až po jednání ústředního výkonného výboru strany, který se sejde příští neděli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka přichází na grémium ČSSD.

Článek

O výsledcích čtvrtečního jednání informoval ve čtvrtek dopoledne na krátké tiskové konferenci místopředseda strany Milan Chovanec. Uvedl, že diskuse byla bouřlivá. Považuje ji ale za „první krok k východisku” z vnitrostranického sporu. To posléze potvrdil i Sobotka.

Michal Hašek, Jeroným Tejc ani Zdeněk Škromach po jednání nevystoupili.

Diskuse o vyjednávacím týmu se podle Chovance uzavře na jednání grémia po zasedání ústředního výkonného výboru strany, který se sejde 10. listopadu. Teprve pak podle něj bude ustaven „plnohodnotný vyjednávací tým”.

Prozatímní určení Sobotky jediným vyjednavačem je podle něj logický postup, který vyplývá ze stanov strany. „V této době bude jednat předseda, vychází to ze stanov,” vysvětlil Chovanec. Do 10. listopadu žádná závažná jednání probíhat nebudou.

Sobotka podle svých slov předpokládá, že do vyjednávacího týmu přibere několik osob, například z řad poslanců a senátorů. Už příští týden se chce strana na grémiu připravovat na povolební jednání, která podle Sobotky primárně povede s lidovci a ANO.

Sobotka vyzval k odstoupení

Grémium ČSSD se sešlo ve čtvrtek ráno. Jednalo o situaci uvnitř strany. Ta se zkomplikovala poté, co se ukázalo, že někteří členové vedení sociální demokracie jednali za zády předsedy Bohuslava Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem.

Sobotka požadoval, aby pučisté odstoupili z funkcí. O jejich odchodu mluvil už ve středu. Pokud neodejdou, vyzve je zřejmě k rezignaci ústřední výkonný výbor, který se sejde 10. listopadu.

"Bohužel se ukazuje, že přátelé Tejc, Hašek, Škromach a další sociální demokracii v posledních dnech poškozují soustavně," uvedl Sobotka, který jejich chování označil za velkou ostudu. "Myslím si, že ti, co lhali, ti, co se snažili změnit vedení strany nedemokratickým způsobem, by měli ze svých funkcí odstoupit," řekl.

Stranou, která ve volbách zvítězila, ale pouze s nízkou podporou voličů, zacloumala nedělní výzva směrem k Bohuslavu Sobotkovi. Ta navíc přišla den poté, co se pětice sociálních demokratů sešla v Lánech s hlavou státu. Ke schůzce, na niž nebyl Sobotka pozván, se většina jejích účastníků nechtěla znát, přiznali ji až ve středu. Předseda ČSSD proto dnes od spolustraníků, mezi nimiž je i statutární místopředseda Michal Hašek, očekává, že své počínání vysvětlí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Muž s transparentem a v masce exprezidenta Václava Klause čeká ráno 31. října před Lidovým domem v Praze, kde zasedlo grémium ČSSD.

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc při příchodu na grémium, kde na něj pokřikovala skupinka protestujících, řekl, že považuje za absurdní, aby byl vyzván k odstoupení za schůzku s hlavou státu. Zopakoval, že k rezignaci nevidí důvod, protože o věci nelhal. Poslancům, kteří se jej přímo zeptali, prý řekl pravdu.

Hon na čarodějnice a lynč, soudí Tejc

Vyjádřil také názor, že demokratické rozhodnutí předsednictva vyvolalo "hon na čarodějnice a snahu očerňovat ty lidi, málem je mediálně zlynčovat". Hašek podle něj sice udělal chybu, ale lhář není.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeroným Tejc přichází na grémium ČSSD.

Tejc také řekl, že příliš nestojí o pozici v novém vyjednávacím týmu. "Já o to místo příliš neusiluji, protože si myslím, že není možné, abych nesl odpovědnost za výsledek, pokud bych neměl absolutní důvěru předsedy strany," nechal se slyšet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sobotkovi zastánci před zasedáním grémia strany

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám