Hlavní obsah

Vyhozený ředitel NG Fajt je nevinný, policie jeho vyšetřování zastavila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie odložila dvě trestní oznámení, která na bývalého ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta podal bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). ČTK to v pondělí potvrdilo ministerstvo kultury. Staněk podal trestní oznámení poté, co před rokem Fajta z čela NGP odvolal. Svůj krok zdůvodnil jeho údajnými hospodářskými pochybeními. Fajt obvinění opakovaně odmítal.

Foto: Jan Šída, Právo

Jiří Fajt

Článek

„Informaci, že trestní oznámení na pana Fajta byla odložena, jsme dostali. Podání trestního oznámení od předchozího ministra Staňka bylo stejně jako v případě Muzea umění v Olomouci zřejmě neadekvátní. Mrzí mě, jak se to celé odehrálo," sdělil dnes ČTK Staňkův nástupce Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Oficiální důvody ministra Staňka pro moje okamžité odvolání z funkce generálního ředitele NGP byly účelové, vykonstruované a zásadně nepravdivé a jsem rád, že k témuž nyní došla po zevrubném prošetření i Policie ČR," komentoval rozhodnutí vyšetřovatelů Fajt.

Soud zamítl žalobu bývalého ředitele NG Fajta na vyhazov od Staňka

Domácí

„Poslední rok nepatřil zrovna k nejšťastnějším obdobím mého života. Totéž jistě bude platit pro Národní galerii. Můj vyhazov totiž z hodiny na hodinu zastavil usilovnou práci na projektu ´nové Národní galerie´, kterou jsme se za podpory mnoha externích partnerů a podporovatelů snažili s mými kolegy po dlouhých letech stagnace a provincionalismu oživit a přivést mezi úspěšná evropská muzea umění," uvedl bývalý ředitel.

Po jeho odvolání se za něj postavila padesátka ředitelů z muzeí celého světa i desetitisícová petice v ČR za Staňkův odchod.

Všechna trestní oznámení policie odložila

Staněk náhle odvolal Fajta z funkce loni v dubnu, s ním také zbavil funkce ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Tento krok vedl k protestům a byl počátkem úvah o Staňkově odchodu z funkce. Hledání nového ministra vyústilo v dlouhá jednání na úrovni vlády i sociální demokracie. Staněk podal ke konci května demisi, prezident Miloš Zeman ji přijal až na konci července.

Staněk ještě s dalšími kontroverzními kroky, které učinil těsně před svým odchodem, vypsal na obě místa konkurzy. Zaorálek oba zrušil. Staněk podal trestní oznámení i na Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Policie je odložila už loni v listopadu.

Národní galerii povede Nedoma, Staňkem pověřený šéf na Zaorálkův popud končí

Domácí

U Fajta i Soukupa Staněk kritizoval údajná významná pochybení v hospodářské činnosti institucí, které spravovali. U Fajta zejména autorskou smlouvu na více než milion korun, které si tehdejší ředitel vyplatil za kurátorskou práci na výstavách a expozicích. Ředitele NGP Fajta odvolal s odkazem na kontroly v galerii, které však ve chvíli, kdy oznamoval, že Fajt skončil, stále trvaly.

Podle dřívějšího vyjádření Fajtova advokáta Františka Vyskočila se veškeré důvody pro odvolání buď opírají o nepravdy, nebo "pravdivý skutkový základ komolí a vyvozují z něj nedovolené hodnotové soudy".

„Následkem takového jednání je hrubý zásah do cti klienta (Fajta), znevážení jeho jména a profesní reputace," uvedl Vyskočil v dopise, který po Fajtovu odvolání zaslal ministerstvu a požadoval omluvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám