Hlavní obsah

Výbor doporučil schválení rozpočtu, Kalousek obvinil vládu z nezodpovědnosti

Rozpočtový výbor ve středu doporučil poslancům, aby návrh rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 60 miliard korun, schválili v prvním čtení. Pravicová opozice považuje schodek za příliš vysoký. Návrh šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, aby byl materiál kabinetu vrácen k dopracování, však výbor odmítl.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Rozpočet přišel poslancům představit ministr financí Andrej Babiš (ANO). Řekl mimo jiné, že s kritikou šedesátimiliardového deficitu by mohl teoreticky i souhlasit, ale že v rámci koalice šlo o maximum možného.

„Myslím, že jsme udělali dobrý rozpočet,” konstatoval. „Rozpočet vystihuje priority současné koaliční vlády,” řekl předseda výboru a zpravodaj k rozpočtu Václav Votava (ČSSD).

„Ten rozpočet je mimořádné plýtvavý a převážně přerozdělovací. Neodpovídají ani rozpočtové priority, o kterých vláda mluví. Prioritami nejsou investice, které jsou nižší než v dobách ekonomické krize. Skutečnými prioritami jsou naopak mzdové objemy pro třicet tisíc státních zaměstnanců, které vláda za tři roky stačila nabrat, a sociální dávky,“ řekl Kalousek Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP09 Miroslav Kalousek

Podle něho nejrychleji rostoucí prioritou jsou sociální dotace podnikatelským subjektům. Ty by se prý také daly označit jako sociální dávky některým podnikatelským skupinám, kterým, jak prohlásil, „ano, už je líp“.

Letos by mohlo být vyrovnané hospodaření

Letošní schodek měl podle schválené verze rozpočtu dosáhnout 70 miliard korun. Babiš však v úterý řekl, že očekává přinejmenším vyrovnaný výsledek. [celá zpráva]

Ministr ve středu uvedl, že návrh rozpočtu vychází z realistických makroekonomických prognóz. Předpokládá ekonomický růst 2,4 procenta, inflaci 1,2 procenta a čtyřprocentní nezaměstnanost. Celkové příjmy by měly činit 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun.

Strukturální problém v rozpočtu způsobí fatální sociální dopady
Miroslav Kalousek (TOP 09)

Na příjmech se má pozitivně projevit zavedení elektronické evidence tržeb, která má podle Babišových plánů v příštím roce přinést tři miliardy korun. Naproti tomu související zařazení stravovacích služeb do nižší, 15procentní sazby daně z přidané hodnoty má rozpočet připravit o 2,8 miliardy korun. Schválené zvýšení spotřební daně z cigaret má přinést 4,4 miliardy korun a nová daň z hazardu 4,2 miliardy.

Návrh měl být zcela jiný, tvrdí Kalousek

Kalousek je přesvědčen, že vláda měla předložit rozpočet vyrovnaný, což by udělala každá odpovědná vláda ve chvíli, kdyby už měla splněné domácí úkoly v mandatorních výdajích.

„Já chápu, že vláda, vzhledem k tomu, že za tři roky neudělala nic, pouze zrušila některá naše opatření a sama žádná nezavedla, tak teď už není schopna předložit vyrovnaný rozpočet,“ poznamenal s tím, že podle něho vláda není ani natolik fér, aby se vešla do výdajů, které si sama naplánovala v roce 2015 ve střednědobém výhledu.

Kabinet místo snižování deficitu utrácí

„Vláda, když zjistila, že se letos díky ekonomickému růstu dají očekávat o třicet miliard vyšší příjmy, tak neřekla, jak zákon předpokládá: zaplať pánbu, budeme mít o třicet miliard vyšší příjmy, budeme mít o třicet miliard nižší deficit. Ona řekla: budeme mít vyšší příjmy, můžeme vyhodit o třicet miliard víc, aniž bychom měnili deficit, což je rozpočtově mimořádně neodpovědné,“ kritizuje Kalousek.

Podle něho je to vidět na výrazném zhoršení plánovaného strukturálního deficitu na příští rok. „Ministr financí Andrej Babiš tvrdí, že je to pro mě mantra, ale to rozhodně není, to je základní ukazatel odpovědnosti vlády. Když se zhoršuje, je vláda nezodpovědná. Já vím, že teď ji to nezajímá, protože to přikrývá ekonomickým růstem, ale ty dobré časy nebudou trvat věčně. Až skončí, tak strukturální problém v rozpočtu způsobí fatální sociální dopady,“ upozornil Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám