Hlavní obsah

Babiš: Rozpočet bude letos vyrovnaný nebo s přebytkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v úterý před jednáním s resortními kolegy z Evropské unie prohlásil, že bude chtít, aby letošní hospodaření státu skončilo jako vyrovnané či přebytkové.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Ke konci září stoupl přebytek rozpočtu na 82,3 miliardy korun. Babiš dodal, že by byl pro vyrovnaný rozpočet i v příštím roce, navrhovaný schodek 60 miliard je kompromisem s koaličními partnery ČSSD a KDU-ČSL.

V letošním roce měl schodek podle schválené verze rozpočtu dosáhnout 70 miliard korun. "Očekávám minimálně nulu, možná přebytek. A snížíme dluh," řekl Babiš. Dodal, že jeho ambicí je dostat Českou republiku mezi pět nejméně zadlužených zemí v Evropě.

Rok 2017 jsem ustál na 60 miliardách

Do Sněmovny poslala na konci září vláda návrh rozpočtu, který počítá v roce 2017 se schodkem 60 miliard.

"To je koaliční návrh. Kdybych o tom rozhodoval sám, tak bude vyrovnaný. Já jsem bojoval s představiteli ČSSD a KDU-ČSL, kteří navrhovali 85 miliard, takže nakonec jsem rád, že jsem to ustál na 60 miliardách," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám