Hlavní obsah

Výbor doporučil poslancům vydat Pekárka ke stíhání za korupci

Právo, Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor ve čtvrtek doporučil vydat poslance Romana Pekárka (ODS) k dalšímu stíhání. Poslanec byl nepravomocně odsouzen za korupci na šest let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Roman Pekárek (ODS)

Článek

Pekárek opustil jednání bez jediného slova. Novinářům pouze sdělil, že to, co chtěl říci, bylo určeno výhradně členům výboru. Pro jeho vydání hlasovali všichni přítomní členové.

Podle předsedy výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) Pekárek nezaujal jasné stanovisko, zdali si přeje, či nepřeje uplatnit poslaneckou imunitu. „Nechal to na rozhodnutí mandátového a imunitního výboru. Popřel, že se ten skutek stal, podle něho soud rozhodl chybně,“ řekl Sobotka novinářům.

„Mandátový a imunitní výbor nemůže fungovat jako soud. V tomto případě bychom si dokonce hráli na odvolací soud, a to v žádném případě výbor není. My neposuzujeme, zda se skutek stal, či nestal, ale zda existuje nějaká souvislost s výkonem funkce poslance, kterou pan Pekárek nyní nově vykonává, a tímto trestním stíháním. Vzhledem k tomu, že se skutek stal před tím, než se pan Pekárek ujal svého mandátu, a skutek nesouvisí s politickými aktivitami poslance, ale souvisel s jeho působením v rámci samosprávy, tak to do značné míry zjednodušilo rozhodování výboru,“ odůvodnil Sobotka postoj výboru.

Pekárek pomohl schválit reformy i restituce

Pekárek dorazil na jednání bez advokáta. V kauze údajného uplácení se cítí nevinný, neboť prý o žádný úplatek nežádal. Stejně tak se prý nestal žádný ze skutků, které jsou mu dávány za vinu. K jeho odsouzení prý došlo na základě nezákonných odposlechů.

Pekárek se stal poslancem počátkem listopadu jako náhradník poté, co mandát složili tři rebelující poslanci. Poslanec pomohl koalici schválit zásadní reformní zákony i církevní restituce.

Již pozastavil členství v ODS, vzdát mandátu se však nehodlá.

Sněmovna rozhodne v prosinci

Pekárek byl v květnu odsouzen za korupci. Coby místostarosta Kolína měl podnikateli Petru Ličkovi umožnit výrazně levnější nákup pozemků, než byla jejich hodnota. Soud Pekárka poslal na šest let do vězení se zvýšeným dozorem, Ličkovi uložil soud roční trest vězení, oba tresty jsou nepodmíněné. Odsouzení se odvolali k Vrchnímu soudu v Praze.

Sněmovna by měla doporučení výboru projednat hned na začátku prosincové schůze, která je svolána na 4. prosince, tak, aby projednávání Vrchním soudem mohlo pokračovat. Soudní líčení by mělo proběhnout 18. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám