Hlavní obsah

VV trvají na svých požadavcích, jinak odejdou z vlády

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za požadavky vedení Věcí veřejných (VV) na důstojné zastoupení ve vládě – tedy na čtyři místa ve vládě - se v neděli silně postavily kraje véček. Delegáti dvoudenní konference v Hradci Králové, kde byl definitivně posvěcen Radek John coby lídr strany, si na závěr schválili usnesení, že VV mají odejít z vlády, pokud jejich požadavky nebudou naplněny. O osudu vládní koalice tak nejspíš rozhodne středeční jednání špiček ODS, TOP 09 a VV.

Věci veřejné povede v příštích dvou letech JohnVideo: ČTK

 
Článek

Vedení strany se dočkalo kritiky od znojemského člena VV Jana Blažka. „Naše velká slabina se nachází v nedodržování vyřčených slov,“ uvedl s tím, že strana nedodržela ultimativní vyjádření, že pokud bude Renata Vesecká ve funkci nejvyšší státní zástupkyně do konce roku, že VV odejdou z vlády, či že véčka odmítají spolupráci s dinosaury typu Miroslava Kalouska.

„Pokud už řekneme slovo, tak si za ním stojme. Nedívejme se nalevo či napravo, máme volební program, tak si za ním stojme. Už nemáme co ztratit,“ uvedl s narážkou na klesající preference VV.

„Jestli zbytek republiky bude z centrály vnímán jako nepodstatný venkov, tak se úspěchy budou tvořit velice těžce,“ vyčetl Blažek straně s tím, že v komunálních volbách šly náklady na kampaň především pro Prahu, aniž by byl nějaký hmatatelný výsledek.

Podle Blažka hlavním problémem VV zůstává neschopnost mediální prezentace.

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová odmítla, že by stranické ústředí mělo kontrolu nad autorizacemi článků. „Nikdy žádná centrála nic neautorizovala, o tom hovoří (vyloučení poslanci VV) Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka,“ prohlásila.

Pryč z koalice, vyzval člen Novotný

Vyškovský člen Jiří Novotný zase přiznal, že se ho příbuzní a přátelé ptají, zda je stále „v tom spolku“. „Pověst VV byla totálně zdevastována,“ podotkl. Podle něj byla chyba, že VV opustily vlastní program, tedy boj s korupcí a prosazování principů přímé demokracie.

„Ministři za VV převzali hlavní témata TOP 09, začali snižovat platy úředníkům,“ podotkl s tím, že pro véčka nyní existují dva scénáře.

„VV zůstanou ve vládě, skloní hlavu a odhlasují vše, co jim koaliční partneři předloží, výsledek bude, že se už nedostanou do parlamentu. Nebo VV odejdou z vlády a vydají silné prohlášení, shrnou důvody, proč nemohou být ve vládě se stranami, které mají korupci geneticky zakódovanou v sobě,“ řekl Novotný.

Podle Novotného může VV odchod z vlády navrátit důvěryhodnost a umožnit jí hlasovat o zákonech napříč spektrem. Zároveň předložil návrh usnesení, aby konference důrazně doporučila poslancům VV „co nejdříve vystoupit z vládní koalice a přejít do opozice“. O usnesení se teprve bude hlasovat.

„Můžeme být jazýček na vahách, budou za vámi běhat a prosit, budeme čitelní pro voliče, budeme mít šanci do dalších voleb,“ vzkázal vedení.

To, že by strana měla stát za svými slovy, podpořil i místopředseda klubu VV Viktor Paggio. „Musíme dávat méně ultimát a když ho už dáme, tak je musíme splnit,“ uvedl. Zároveň vyzval, aby před vystupováním z vlády se počkalo na to, zda premiér Petr Nečas splní slovo, které dal VV v dubnu.

Kraje: důstojné postavení ve vládě, jinak odchod

Delegáti návrh Novotného na okamžitý odchod do opozice nevyslyšeli, v jasné většině 143 hlasů se proti němu naopak vyslovili. Pro návrh bylo pouze deset delegátů.

Regiony naopak silně podpořily požadavek Ladislava Račoka z Ústeckého kraje. Podle něho ministři a poslanci VV mají odejít do opozice, pokud premiér Nečas nebude „plnit koaliční smlouvu a nepřizná VV důstojné postavení ve vládě, včetně zanechání osobních výpadů vůči představitelům VV a nenaplní protikorupční strategii“. Pro návrh se ze 179 přítomných vyslovilo 158, proti byli čtyři lidé a 17 se zdrželo.

Delegáti dále přijali usnesení směřující proti hazardu, které předložil poslanec Josef Novotný. Podle něj VV mají usilovat o to, aby celkové zdanění hazardu bylo nejméně deset miliard, z toho by do státního rozpočtu mělo jít minimálně šest miliard. VV také chtějí, aby obcím bylo umožněno regulovat veškerý „bednový hazard“ a aby nebylo možné hrát po telefonu. Ze 179 pro usnesení hlasovalo 165 delegátů, proti byl jeden a 11 se zdrželo.

„Myslíme velmi podobně, máme na věci podobně vyhraněné názory. Společný nepřítel nás velmi spojil a v tomto týmu můžeme odvést velikou práci. Před rokem jsme netušili, jak strašným útokům budeme čelit. Nevěděli jsme, jaká bouře přijde, prošli jsme jí v posledním půlroce velmi dobře,“ prohlásil na závěr konference John.

Reklama

Výběr článků

Načítám