Hlavní obsah

VV jednaly se sociálními demokraty o přímé volbě prezidenta

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné trvají na schválení přímé volby prezidenta, kterou se má ve středu na svém jednání zabývat vláda. Protože ale koalici chybí ke změně Ústavy ve Sněmovně dva hlasy, rozhodly se místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová a Karolina Peake zapojit do hry také sociální demokraty. Proto se obě političky sešly s šéfem soc. dem. Bohuslavem Sobotkou a poslancem Jeronýmem Tejcem, aby se všichni dohodli na spolupráci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolina Peake (vlevo) a Kateřina Klasnová (obě VV)

Článek

„Chtěli jsme zjistit, zda soc. dem. má zájem na přímé volbě prezidenta,“ řekla Právu Klasnová. Dodala, že soc. dem. je ochotna se o zavedení plebiscitu bavit. Podle Peake se proto politici dohodli na tom, že na přelomu února a března by se měla sejít expertní skupina složená jak ze zástupců koaličních stran, tak soc. dem., ale také ústavních expertů a politologů.

„Jde nám o to, aby přímá volba skutečně prošla,“ uvedla Peake. „Shodli jsme se, že to stojí za to,“ doplnila po schůzce Klasnová.

Se snahou zapojit do debaty také opoziční soc. dem. nemá problém ani TOP 09. Podle dostupných informací Práva se ale tato iniciativa VV příliš nezamlouvá ODS, která počínání svého koaličního partnera označuje jako sbližování VV s ČSSD. To ale véčkaři odmítají.

Shoda i na omezení imunity

„Jde nám skutečně o to, aby návrh změn Ústavy prošel,“ uvedla Peake. Obdobně chtějí prý véčkaři postupovat také při přípravě dalšího pokusu o zrušení imunity poslanců a senátorů.

I tam bude koalice potřebovat případně podporu minimálně dvou opozičních hlasů, a proto chtějí Klasnová s Peake spolupracovat se soc. dem.

Reklama

Související články

Poslanci tají, kdo a za kolik pro ně pracuje

Jedním z kont, ze kterých mohou poslanci čerpat peníze pro svou práci, je i tzv. expertné. Každý měsíc mají v pokladně Sněmovny připravených 14 300 korun,...

Výběr článků

Načítám