Hlavní obsah

Všichni američtí vojáci už jsou v Praze, někteří míří do centra

– Praha

Do kasáren v pražské Ruzyni dorazili už všichni vojáci a technika amerického konvoje. Posledních asi 11 vozidel a zhruba 80 vojáků, kteří jeli z Vyškova a zdržela je porucha, dorazili do Prahy kolem sedmé hodiny v podvečer. Vojáci stráví pondělní večer a úterý v Praze. První skupinky vyrazily do centra v podvečer.

Šarvátky příznivců a odpůrců konvoje před kasárnami v RuzyniVideo: Novinky

 
Článek

Na letišti ve Kbelích přistál odpoledne vrtulník Black Hawk, který dopravil náhradní díly na opravu porouchaných vozidel. Jedním z nich je vozidlo, kvůli němuž se zdržel konvoj z Vyškova.

Celkem přijede 520 vojáků a 115 armádních vozidel tvořených převážně osmnáctitunovými obrněnými transportéry Stryker a terénními auty Humvee.

Opravám techniky a přípravě na cestu do Německa věnují vojáci zítřejší den.

Lidé na pražské Ruzyni přivítali americký konvojVideo: Novinky

U kasáren americké vojáky vítalo několik stovek lidí s vlajkami USA, NATO či Evropské unie. Pozdravit účastníky takzvané Dragounské jízdy přijely také dvě desítky historických armádních strojů. Do Ruzyně dorazila asi dvacítka odpůrců konvoje. Obě strany mezi sebou měly menší šarvátky.

Kasárna se otevřou pro veřejnost

V úterý se ruzyňská kasárna otevřou pro veřejnost, aby se mohla s "americkými dragouny" setkat a prohlédnout si jejich techniku, kterou tvoří hlavně obrněné transportéry Stryker a terénní auta Humvee. Část amerických vojáků se také vydá do Plzně, aby uctili památku svých předchůdců padlých při osvobozování Československa v roce 1945.

Na cestu konvoj opět vyjede ve středu brzy ráno. Během dopoledne má ve třech kolonách dorazit na hraniční přechod Rozvadov a pokračovat dál do Bavorska na domovskou základnu u města Vilseck, které leží asi 65 kilometrů od hranice.

BEZ KOMENTÁŘE: Americký vojenský konvoj přijel do kasáren v Praze-RuzyniVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám