Hlavní obsah

Vrtulníky z Kunovic a Brna přepravily na hranici Ukrajiny devět tun materiálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než devět tun materiálu převezla dvojice vrtulníků z Kunovic a Brna k hranicím s Ukrajinou. Jejich piloti se zapojili do akce nazvané Letadla pomáhají.

Foto: Letadla pomáhají, Právo

České vrtulníky pomáhají.

Článek

„Část přepraveného materiálu zůstala na místě na východě Slovenska, zbytek pak zamířil přímo na Ukrajinu. Jednalo se především o léky, zdravotnické vybavení a hygienické potřeby. Jeden let pak posloužil k urychlenému dodání jídla, kterého začal být na hranici kvůli váznoucímu zásobování nedostatek,“ vysvětlil vedoucí akce Letadla pomáhají Marek Vašťák.

Dvojice vrtulníků Sikorsky S-76 a Bell 206 má za sebou od začátku války dohromady deset letů z Moravy k hranicím z Ukrajinou. „Sedm z nich bylo přímo z Kunovic, další tři pak z Brna. Helikoptéry převážely především urgentně potřebný náklad. Co mohlo počkat, dorazilo na hranici později kamionem,“ vysvětlil ředitel Leteckého muzea Kunovice a koordinátor akce Martin Hrabec.

Foto: Letadla pomáhají

Na zpáteční cestě do Česka pak vrtulníky vezly obyvatele Ukrajiny prchající před válkou. „Často šlo o lidi se zhoršenou pohyblivostí či zdravotními problémy. Převáželi jsme například muže po operaci hlavy, děti s poruchou autistického spektra nebo po dětské mozkové obrně či těhotné ženy. Dohromady šlo asi o osmdesát osob,“ spočítal Vašťák.

Během posledních letů piloti přepravili téměř tři tuny zdravotnického materiálu, včetně dvou ultrazvuků. Jeden byl určený přímo do Kyjeva, druhý pro nemocnici v Dubnu, která se nachází mezi Lvovem a Kyjevem. „V této nemocnici je mnoho zraněných,“ podotkl Vašťák.

Vzhledem k tomu, že se nyní boje postupně přesunuly do východní části Ukrajiny, došlo k výrazné změně dopravní i bezpečnostní situace, a proto budou další potenciální lety vypravovány pouze ve skutečně urgentních případech podle potřeb krizových a koordinačních center.

Nový transparentní účet

Projekt Letadla pomáhají měl podporu veřejnosti, která přispívala na transparentní účet zřízený do 8. dubna Charitou Uherské Hradiště. Lidé na něj poslali téměř 470 tisíc korun.

„Nyní již tento účet slouží jiným účelům. Pro potřeby iniciativy „Letadla pomáhají“ jsme proto zřídili nový transparentní účet 123-6731600277/0100. Charitě velmi děkujeme za úžasnou spolupráci. Kooperace s nimi byla naprosto skvělá. Stejně tak děkujeme všem, kteří tento projekt finančně, materiálově a ideově podpořili a zapojili se do naší pomoci obyvatelům Ukrajiny. Máme všem vyřídit, že adresáti pomoci z Ukrajiny si této pomoci velmi váží,“ dodal Hrabec.

Reklama

Výběr článků

Načítám