Hlavní obsah

Vrtulníková show v Hradci Králové přilákala přes 20 000 lidí

Hradec Králové

V pořadí 18. ročník Helicopter Show na letišti v Hradci Králové navštívilo v sobotu přes 20 000 lidí. Návštěvníci viděli přes 100 letadel a vrtulníků, přičemž polovinu z nich mohli obdivovat při letových ukázkách.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Stroj Guimbal Cabri na vrtulníkovém leteckém dni Helicopter Show

Článek

„Počasí vyšlo slušně. Báli jsme se větru, ale nahoře k nám byli milostiví,” řekl Daniel Tuček z pořádající firmy DSA. Ohlášený program pořadatelé naplnili s výjimkou ukázky stíhačky gripen, jejíž vystoupení bylo zrušeno kvůli technickému problému.

V letové části Helicopter Show nabídla několik českých premiér. Především šlo o letovou ukázku vrtulníku Bell 47 od rakouských Flying Bulls. „Jde o první sériově vyráběný typ vrtulníku. Stroj je známý například ze seriálu M.A.S.H nebo bondovky Thunderball,” uvedl Tuček. Pro dokreslení atmosféry na letišti vyrostla ukázka polní vojenské nemocnice z války v Koreji. Lidé viděli i přepravu raněného vrtulníkem z bojiště do nemocnice.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ukázka záchrany osob z lanovky na vrtulníkovém leteckém dni Helicopter Show

Na hradeckém nebi se představili také letečtí akrobati Petr Kopfstein a mistr světa Martin Šonka, kteří hájí české barvy v letecké sérii Red Bull Air Race. Lidé dále viděli letovou ukázku vrtulníků Mi171, W3A Sokol či řady vrtulníků značky Bell. Poprvé se v Hradci Králové ve vzduchu ukázal pětimístný vrtulník Robinson R66. Celkem se na obloze objevilo 18 typů vrtulníků. Diváci viděli i zásah vrtulníků u simulované dopravní nehody.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ukázka záchrany osob z lanovky

Poprvé se v Hradci Králové konala ukázka záchrany lidí z lanovky vrtulníkem. Na letišti k tomu vyrostla část lanovky se dvěma sedačkami v asi desetimetrové výšce. Do akce se zapojili i členové horské služby. „Ukázali jsme, že evakuace z porouchané lanovky je úkol, který zvládáme. Záchranu pomocí lanové techniky ve spolupráci s posádkami letecké záchranné služby cvičíme pravidelně,” uvedl náčelník Horské služby ČR Pavel Antl.

Letecký den vyvrcholil závodem v rychlosti mezi vrtulníkem Eurocopter AS 350, letounem Extra 330 a automobilem Ford Mustang GT. "Vítězem se stala Extra, druhý byl vrtulník a třetí ford," řekl Tuček.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Stroj EC-135 (vpředu) na vrtulníkovém leteckém dni Helicopter Show

V pátek odpoledne na letišti způsobilo vzrušení historické letadlo Jak-11, které letělo na dnešní show. Stroj hlásil problém s vysunutím podvozku a před přistáním s ním pilot proto několik desítek minut kroužilo nad městem, aby letadlo spotřebovalo palivo. Vysunutí podvozku se však zdařilo a přistání letadla se obešlo bez zranění a škod. U přistání asistovali hasiči. V sobotu se stroj předvedl na nebi.

Stejně jako loni se akce konala společně s motoristickou Rally Show, která nabídla přehlídku současných i historických sportovních vozů, offroadové i závodní speciály, závody na okruhu, autosalon, testování aut či závody v terénu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám